BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Het oudste stenen huis van Vlaanderen staat in Brugge

Het oudste stenen huis van Vlaanderen staat in Brugge

BRUGGE – Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele bezocht in Brugge, de kelder van herenhuis De Oude Steen. Het herenhuis ‘De Oude Steen’ in de Wollestraat wordt al langer beschouwd als één van de oudere panden in de historische binnenstad. Dendrochronologisch en bouwhistorisch onderzoek openbaarde de ware ouderdom van het monument.

Het woonhuis blijkt het oudste gedateerde woonhuis in heel Vlaanderen te zijn, een kostbaar overblijfsel van het middeleeuwse Brugge. Vanaf de 12e eeuw, groeide de stad Brugge uit, tot een internationaal handelscentrum. En temidden van deze opkomst speelde de Wollestraat een onmiskenbare rol. De naam van de straat refereert naar het stedelijk wolhuis dat er lag, een plek voor de opslag en handel van wol.

Wollestraat

Het hedendaagse immo-mantra ‘locatie locatie locatie’ gold toen al. De Wollestraat werd een belangrijke handelsstraat en verkeersader, omdat diverse kelders van huizen in de straat, in verbinding stonden met de kade aan de Kraanrei: het was een toplocatie voor handelaren en kooplieden. Vandaag is de kelder van De Oude Steen, de enige bewaarde middeleeuwse kelder in de Wollestraat, die de tand des tijds doorstond.

Middeleeuws

De Oude Steen is een middeleeuws gebouw. Vandaag heeft het huis een neoclassicistische voorgevel uit de jaren 1880 en de bovengrondse verdiepingen dateren uit de 17de eeuw. Maar de kelder bevat nog delen van het originele middeleeuwse gebouw. De oorspronkelijke muren zijn gebouwd in veldsteen. Het gebruik van deze plaatselijke natuursteen (en niet baksteen), deed wel al vermoeden, dat dit gebouw nog vóór het midden van de 13de eeuw werd opgetrokken. Het oudste deel van de kelder wordt nog steeds overdekt door een oude houten balkenzoldering.

“Als werelderfgoedstad zijn we natuurlijk fier dat het oudste gedateerde huis van Vlaanderen in onze stad staat. Wij beheren ons erfgoed als een zorgvuldig persoon, zodat ook toekomstige generaties van onze historische monumenten en gebouwen kunnen genieten en leren” zegt Franky Demon, Schepen van monumentenzorg.

Dendrochronologisch onderzoek

Het agentschap Onroerend Erfgoed liet een oude balkenlaag in de kelder dateren door een studie van de jaarringen in het hout (dendrochronologie). De eiken balken zijn gemaakt van bomen die ergens tussen 1177 en 1205 werden gekapt. De Oude Steen is hiermee het oudst bewaarde en gedateerde woonhuis in Brugge. Dit onderzoek betekent een belangrijke aanvulling op de gekende historische bronnen – die vóór de 13de eeuw heel summier zijn – over huizen in Brugge.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
6 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving