BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Lenteschoonmaak zorgt voor 3.400 kilogram afval in Harelbeke

Lenteschoonmaak zorgt voor 3.400 kilogram afval in Harelbeke

HARELBEKE – In de week van 4 tot en met 8 maart gingen de facilitaire dienst, de technische dienst, de groendienst en de milieudienst op pad om de straten van Harelbeke terug netjes te maken tijdens een grootschalige, jaarlijkse lenteschoonmaak. Dat leverde 1.840 kg grof vuil, 400 kg PMD en 1.160 kg restafval op, in totaal 3.400 kg afval.

We blijven heel wat zwerfvuil vinden op straat. Ook sluikstort blijft, vooral in landelijke gebieden. Elke kilo die we inzamelen is er natuurlijk een te veel, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld door de straten terug proper te maken. Dat loont, want we kregen een netheidsscore van 94,6%, wat boven het Vlaams gemiddelde ligt”, zegt een tevreden schepen Tijs Naert.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Naast deze jaarlijkse grote schoonmaak worden zwerfvuil en sluikstort, in Harelbeke het hele jaar door opgeruimd door een team van vzw De Poerderie. Zij ruimen op langs vastgestelde trajecten van landelijke wegen en ruimen sluikstorten, die aan de milieudienst gemeld worden.

Vanaf 1 april worden deze taken overgenomen door de eigen stadsdiensten. Op de gewestwegen ruimt een door het Vlaams Gewest aangestelde aannemer meerdere keren per jaar op. Daarnaast zet Harelbeke ook in op handhaving en worden betrapte sluikstorters beboet. Los daarvan vinden er doorheen het jaar ook losse acties plaats van scholen, verenigingen of groepen.

Mooimakers

Wie zich op regelmatige basis wil inzetten om zijn straat of wijk zwerfvuilvrij te maken, kan zich aansluiten bij Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten. Mooimakers helpt je met gratis materiaal en communicatiemiddelen om iedereen warm te maken om mee te helpen. Wie als organisatie helpt, maakt ook kans op een financiële compensatie.

Ruim hondenpoep op

Het lokaal bestuur van Harelbeke vindt het uitermate belangrijk, om te blijven benadrukken dat hondenpoep moet opgeruimd worden.

Hondeneigenaars zijn wettelijk verplicht de hondenpoep op te ruimen en mee te nemen of weg te gooien. Het lijkt een evidentie, maar de realiteit is, dat er dagelijks heel wat hondenpoep achterblijft in parken, op straat of andere plekken.

Hondenpoep is niet alleen onaangenaam om te zien en te ruiken, maar het laten liggen brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. De aanwezige bacteriën of virussen kunnende gezondheid van mens en dier in gevaar brengen bij aanraking.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Spring mee voor proper water

Spring mee voor proper water

HARELBEKE – Big Jump is een internationale ecologische actie, die jaarlijks plaatsvindt, om de povere waterkwaliteit van rivieren en waterlopen onder de aandacht van een