BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

UAntwerpen en UCLouvain brengen economische impact Brussels Airport gedetailleerd in kaart

UAntwerpen en UCLouvain brengen economische impact Brussels Airport gedetailleerd in kaart

ZAVENTEM – De economische activiteiten op en rond Brussels Airport dragen netto 5,4 miljard euro bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie over de economische impact van de luchthaven, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten UAntwerpen en UCLouvain.

Uit de studie blijkt ook dat er in 2019, 26.000 directe luchthavenjobs waren, daarnaast telt het Airport Business District op de luchthaven ook nog 3.500 jobs. Indirect zorgt de luchthaven dan weer voor 34.500 jobs. In totaal verdienen dus 64.000 mensen hun brood op en rond de nationale luchthaven.

Directe tewerkstelling: 29.500 jobs op de luchthaven in 2019

In het verleden maakte de Nationale Bank, jaarlijks een studie over de economische impact van de luchthavens in België. Op vraag van Brussels Airport brachten wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en UCLouvain, de impact van de luchthaven in 2019 gedetailleerd in kaart. 2019 werd gekozen als het laatste representatieve jaar voordat COVID-19 de cijfers vertekende.

Professoren en onderzoekers keken naar activiteiten die direct verband houden met Brussels Airport, zoals luchtvaartmaatschappijen, luchtverkeersleiding, hotels en winkels op de site, evenals cargo-activiteiten. Deze activiteiten genereren een toegevoegde waarde van 2,3 miljard euro en bieden werk aan 25.796 mensen in luchthaven gerelateerde banen. Cargo-activiteiten dragen significant bij aan zowel werkgelegenheid als toegevoegde waarde. In 2015 berekende de Nationale Bank een lagere toegevoegde waarde en minder direct tewerkgestelde voltijdse equivalenten.

Totale economische impact: 5,4 miljard euro toegevoegde waarde

Bedrijven die diensten leveren aan de luchthaven, zoals restaurantleveranciers, bedrijven die landingsbanen vernieuwen en taxibedrijven in de omgeving, zorgen voor een indirecte impact met een toegevoegde waarde van 1,6 miljard euro. In totaal verdienen 19.152 medewerkers hun brood met deze indirecte activiteiten.

De geïnduceerde effecten van de luchthaven, zijn berekend met het input-outputmodel van het Planbureau. Dit omvat loonuitgaven in de nationale economie, door werknemers die werken bij direct en indirect gerelateerde bedrijven. Het geïnduceerde niveau genereert een toegevoegde waarde van 1,5 miljard euro en biedt werk aan 15.615 werknemers. De totale economische impact van Brussels Airport, inclusief alle effecten, bedraagt 5,4 miljard euro aan toegevoegde waarde en 64.225 tewerkgestelden.

Luchthaven als sterke katalysator voor de economie

De onderzoekers schatten de katalytische effecten van Brussels Airport, die uitgebreide economische voordelen omvatten, door het stimuleren van verschillende sectoren zoals handel, investeringen, productiviteit en toerisme. Hierdoor genereert de luchthaven een toegevoegde waarde van 8,83 miljard euro en vertegenwoordigt het 1,85% van het Belgisch BBP in 2019. Dit komt overeen met 81.637 werknemers.

Het onderzoek benadrukt dat Brussels Airport en het ecosysteem eromheen, aanzienlijke toegevoegde waarde en werkgelegenheid creëren. De luchtvaartsector is arbeidsintensief en kapitaalsintensief, wat resulteert in een grote tewerkstellingsgraad en toegevoegde waarde.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws