BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Van autotechnieker tot wijnbouwer-wijnmaker D’Hellekapelle

Van autotechnieker tot wijnbouwer-wijnmaker D’Hellekapelle

LOKER – Michel Dehem maakte werk van zijn droom in Heuvelland. Hij was in 2009 al de man met een wijnpassie, maar ook de man met een droom én een plan. Datzelfde jaar kocht hij namelijk al de grond aan, die hij de jaren daaropvolgend geduldig verder zou bewerken en soigneren mede dankzij de opgedane métierkennis in de opleiding tot wijnbouwer-wijnmaker. 

Michel begon zijn carrière in een garage en bandencentrale, nam later een benzinestation over en baatte dat 15 jaar uit. Zijn interesse in wijn werd gewekt toen hij regelmatig wijn als relatiegeschenk ontving.

D’Hellekapelle

In 1996 verhuisde hij met z’n echtgenote naar Loker, dorp in het Heuvelland, waar ze destijds op de huidige site van D’Hellekapelle al vakantiewoningen voorzagen. Achteraf gezien een stap, die later mooi in het plaatje zou passen. Wijntoerisme stond toen nog in z’n kinderschoenen. Ze zouden op dezelfde site ook nog even een bestaande brasserie uitbaten.

Syntra West

Wanneer hun oudste zoon in 2009 een bruine kroeg overnam, was er bij deze aankoop een stuk weiland inbegrepen, waarna het idee begon te gisten om er een wijngaard aan te planten. Michel maakte werk van z’n droom en plantte wijnstokken Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Auxerrois. Ondertussen volgde hij de cursussen ‘wijn leren proeven’ en ‘de fermentatie van wijn’. In 2014 behaalt hij uiteindelijk ook officieel z’n erkenning als gediplomeerd ‘wijnbouwer-wijnmaker’ bij Syntra West. De ‘wijnbouw’ activiteiten van D’Hellekapelle combineerde het echtpaar jarenlang met horeca & toerisme. 

In 2016 kochten de ondernemers nog een vervallen hoevetje op van 2 ha, met de bedoeling verder uit te breiden en een volwaardige vinificatieruimte te voorzien. 

Duurzame wijnbouw

Naast blijven ondernemen blijft Michel ook levenslang leren. In 2021 tekende hij nog present op een groepsopleiding ‘duurzame wijnbouw’, waarbij hij samen met collega-wijnbouwer/deelnemers zich engageerde om een ‘duurzaamheidscharter’ op te maken en te onderschrijven.

Michel past al jaren het concept van duurzaam ondernemen in de praktijk toe: via de investering in zonnepanelen, warmtepompen, door hemelwater op te vangen en door wijn biologisch te verbouwen.

Na het overlijden van Michels echtgenote Carine in ’22 runt Michel (64) vandaag de site met vriendin/sommelier Kris Dhaenen. Zij bewerken de 3 hectares wijngaarden met 11.500 wijnstokken van A tot Z.

De huidige 2ejaarscursisten ‘wijnbouwer-wijnmaker’ krijgen op vandaag nog steeds een les ‘praktijk oogst en persen’ van gelegenheidsdocent Michel Dehem.

Groeien in wijnbouw willen ze niet meer doen. ‘Rustig voortdoen’ en de Bourgogne naar hier brengen is hun motto. 

Heb je zelf zin gekregen om te proeven of te ‘doen’? Wekelijks ontvangen Michel en Kris bezoek op afspraak, dit kan vanaf 2 personen. Hun wijnbar is open vanaf vrijdagmiddag tot maandagavond. Dan kun je kiezen uit hun mousserende wijnen, witte wijnen, rode wijnen, Picon of destillaat. 

Wil je ook een droom als wijnbouwer waarmaken? 

Kom dan naar de Syntra West infodagen in maart. Op 23/03 staat er een gratis infosessie op de planning voor de opleiding tot ‘wijnbouwer-wijnmaker’. Snel inschrijven is de boodschap.

Syntra West infodagen op zaterdag 23 maart tussen 09u-12u en op maandag 25 maart van 14u tot 20u.

Locaties: Brugge | Ieper | Kortrijk | Oostende | Roeselare

www.syntrawest.be | www.syntradroom.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving