BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Vier tips om je baby op het zomeruur voor te bereiden

4 tips om je baby op het zomeruur voor te bereiden

KUURNE/RED. – De overgang naar de zomertijd kan leiden tot slaapproblemen bij je baby en voor onrustige nachten zorgen. Het aanpassen van de slaaproutine is essentieel om die overgang soepel te laten verlopen. Vier tips van pediatrische specialisten om ouders bij deze verandering te helpen.

Het circadiane ritme, ook wel bekend als het slaap-waakritme, beïnvloedt wanneer we wakker worden, moe zijn en naar bed gaan. De overgang naar de zomertijd kan het slaappatroon van je baby verstoren, wat kan leiden tot gezeur en gehuil. Licht speelt een belangrijke rol in het aanpassen aan de zomertijd en kan helpen bij deze omschakeling.

4 tips om baby op de tijdsverandering voor te bereiden

Baby’s avondroutine – selectief gebruik van licht en donker

Om de slaaproutine van je baby te behouden, is het belangrijk, om de kamer van je baby een uur voor bedtijd te verduisteren, vier dagen voor de tijdsverandering. Blootstelling aan licht voor het slapengaan, kan het moeilijker maken voor je baby, om in de avondroutine te komen. Door een donkere omgeving te creëren en alleen gedimd licht te gebruiken, help je je baby om zich eerder aan te passen aan de avondroutine en eerder in slaap te vallen.

Baby helpen in slaap te vallen – alleen rustige spelletjes voor het slapengaan

Niet alleen het licht, maar ook de activiteiten die aan het slapengaan voorafgaan, bepalen de avondroutine en de kans dat je langzaam moe wordt. Als het licht gedimd is, kun je je kind knuffelen of voorlezen. Rustige spelletjes of een babymassage kunnen je kind ook helpen om in slaap te vallen. Dit helpt hen om langzaam aan te kalmeren. Vermijd schermen en fel speelgoed. Deze hebben de neiging om activerend te werken.

Bedtijd aanpassen – kleine aanpassingen kunnen de overgang gemakkelijker maken

Het is belangrijk om de bedtijd en het middagdutje van je baby elke vier dagen voor de tijdsverandering geleidelijk te vervroegen, met 15 minuten op de eerste dag, 30 minuten op de tweede dag, 45 minuten op de derde dag en 60 minuten op de vierde dag. Voor baby’s tussen drie en zes maanden kun je een week van tevoren beginnen en de tijdsverandering in stappen van 10 minuten benaderen. Zorg ervoor dat er minstens 90 minuten tot twee uur zit tussen het laatste dutje en bedtijd voor baby’s jonger dan zes maanden om de avondroutine soepel te laten verlopen.

Het slaappatroon van de baby ’s ochtends – fel licht helpt

Pas de wektijd van je baby geleidelijk aan door elke dag de wektijd met 10 tot 15 minuten te vervroegen, net zoals je voor het slapen doet. Stel je baby kort na het wakker worden, bloot aan fel licht om het slaapritme op tijd te beëindigen. Het aanpassen van de wektijd van je baby heeft ook een direct effect op je eigen humeur en slaapritme.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving