BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Wie zijn partner verliest, staat er niet alleen voor dankzij VZW ConTempo, die een halve eeuw jong is

Contempo

KORTRIJK/KUURNE/ZWEVEGEM – Wanneer iemand zijn partner verliest door overlijden, kan het soms een immense uitdaging zijn om de draad van het leven weer op te pakken. In de regio Kortrijk staat VZW ConTempo, ook bekend als ‘De Reikende Hand’, klaar met begeleiding voor deze mensen in rouw. Dit jaar viert VZW ConTempo Vlaanderen haar 50-jarig bestaan in Muziekcentrum Track op zaterdag 20 april aanstaande vanaf 16.00 uur met onder meer een aanstekelijk lachspektakel gebracht door Karel Declercq.

Voorzitster Ria Vankeirsbilck (60) uit Kuurne verloor in 2005 haar echtgenoot Gillis Lemey na een kort gevecht tegen pancreaskanker. Via een tip van een moeder van een leerling uit haar muziekklas kwam Ria in contact met ‘De Reikende Hand’. “Na het overlijden van mijn man had ik het gevoel dat ik alleen met mijn vijf kinderen, die toen tussen 12 en 18 jaar oud waren, op de wereld stond”, vertelt Ria. “In de periode tussen het overlijden en de uitvaart van mijn partner, was iedereen extra betrokken en werd mij dagelijks gevraagd hoe het met mij ging. Na de uitvaartdienst verdwijnt die aandacht echter snel en krijg je al snel het gevoel dat je er alleen voor staat. Sinds mijn eerste kennismaking met ‘De Reikende Hand’ in januari 2006, ebde dat gevoel van eenzaamheid snel weg en voelde ik me al rap opgenomen in de grote familie van lotgenoten van VZW ConTempo. Na het eerste contact met de vereniging volgden al snel acht weken rouwsessies. Deze sessies lieten me inzien wat rouwen is, leerden me omgaan met eenzaamheid en gaven me de kans om te praten met lotgenoten die mij lieten voelen dat ik er niet alleen voor stond.”

Rijke geschiedenis

VZW ConTempo werd 50 jaar geleden opgericht, maar kent eigenlijk een veel langere geschiedenis die teruggaat tot na de Tweede Wereldoorlog. De eerste ‘weduwenkringen’ in België werden opgericht uit bezorgdheid om de ontelbare jonge oorlogsweduwen te steunen. Meestal was het een bezorgde priester die enkele parochianen samenbracht, waarbij elke groep volgens een eigen stijl rouwbegeleiding bood. In Kortrijk was het Zuster Jeanne die vanuit haar kantoortje naast de Sint-Elooiskerk het lokale initiatief opstartte om alleenstaande weduwen te begeleiden.

‘De Reikende Hand’

“Het lokale initiatief van VZW ConTempo, dat de naam ‘De Reikende Hand’ kreeg in de regio Kortrijk en een van de grootste van Vlaanderen is, werd zo’n 40 jaar geleden opgericht,” gaat Brugfiguur en psychologe van VZW ConTempo, Hilde Dewitte (55) uit Zwevegem, verder. “Voor wie plotseling door het overlijden van zijn of haar partner er alleen voor komt te staan is het vaak moeilijk om weer de weg te vinden in onze drukke, snelle samenleving…. . Onze vereniging, waar zowel vrouwen als mannen terechtkunnen die hun partner hebben verloren, doet dan ook zijn uiterste best om deze mensen zo goed mogelijk te begeleiden en in contact te brengen met andere lotgenoten. Alleen iemand die zelf in deze situatie staat, weet echt wat je meemaakt en voelt na het overlijden van je partner. Tijdens ons rouwtraject, dat wordt gegeven door goed opgeleide en enthousiaste vrijwilligers, zie je de mensen die het traject volgen werkelijk openbloeien. Aangezien niet elke lotgenoot reeds pensioengerechtigd is, voorzien we in Kortrijk zowel rouwzorgtrajecten in de namiddag (najaar) als ’s avonds (voorjaar). Dit jaar alleen al hebben we 16 deelnemers aan het rouwtraject dat half maart opgestart werd, wat meteen de helft is van wat we vorig jaar in een heel jaar bereikten. Naast het rouwproject organiseert VZW ConTempo ook gedurende het jaar diverse activiteiten, zoals vormingsnamiddagen en -avonden, een wafelenbak, een barbecue, een zomeruitstap, een kerstontmoeting en verschillende wandelingen. Vanaf dit jaar wordt ook voor de eerste keer in ons bestaan en alleen voor ConTempo-leden uit heel Vlaanderen een reis georganiseerd. Deze zal plaatsvinden in augustus en gaat richting de Champagnestreek.”

(Lees verder onder de affiche)

Mond-tot-mondreclame

In veel gevallen komen nieuwe leden bij VZW ConTempo terecht door mond-tot-mondreclame, maar ook VZW ConTempo probeert actief zoveel mogelijk mensen te bereiken waarvan de partner net is overleden door middel van het versturen van een brief. De Kortrijkse tak, die de naam ‘De Reikende Hand’ draagt bestaat uit een kern van ongeveer acht personen en telt 117 leden waarbij het jongste lid 40 jaar en het oudste 88 lentes telt. Meer informatie over ‘De Reikende Hand’ is te vinden op https://sites.google.com/site/dereikendehandkortrijk of https://www.facebook.com/dereikendehandkortrijk

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
Asfalteringswerken op Brugsesteenweg

Asfalteringswerken op Brugsesteenweg

KUURNE/HARELBEKE – Op zaterdag 13 april start een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer met het affrezen en heraanleggen van de toplaag