BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

180 actievoerders laten van zich horen tijdens eerste infoavond project PLAN B-K

Kabaal aan het kanaal

KORTRIJK – Dinsdagavond hebben zo’n 180 actievoerders van het actiecomité ‘Kabaal aan het Kanaal’ van zich laten horen in de directe omgeving van het Oude-Leiereservaat, dat bedreigd wordt door de plannen van de Vlaamse Waterweg. Samen met de lokale besturen van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne organiseert De Vlaamse Waterweg vier infodagen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk over het openbaar onderzoek en het verdere verloop van het project PLAN B-K. Tijdens het publieke infomoment dinsdagavond in IJsbaan de Piste vormden de actievoerders een menselijke ketting als protest tegen de geplande werkzaamheden om het tracé van het kanaal te verleggen langs de R8 en de Gentsesteenweg op de grens van Kortrijk en Harelbeke.

Na een succesvolle protestactie in september 2021, waarbij werd opgeroepen tot overweging van het nulscenario in de plannen voor het kanaal Bossuit-Kortrijk (geen uitbreiding van het kanaal), blijft de kwestie actueel. Het nulscenario werd destijds eigenlijk niet serieus overwogen, en tot op heden blijft de economische levensvatbaarheid van de grootschalige en kostbare plannen (circa 1 miljard euro) onbewezen.

Het ‘ringtracé’ omvat echter niet alleen het graven van een volledig nieuw kanaal, maar brengt ook de heraanleg van de R8 met zich mee, met aandacht voor veiligere kruispunten en fietspaden, en zet in op natuurherstel en -ontwikkeling.

Belangrijke sociale functie

Natuurpunt ziet dit echter anders en benadrukt het belang van het waardevolle natuurgebied van het Oude-Leiereservaat, het kanaalbos in Stasegem en het stadsnatuurreservaat De Venning, dat een belangrijke sociale functie vervult. In een regio als Zuid-West-Vlaanderen, die al kampt met een tekort aan natuurlijke ruimte, is er juist behoefte aan meer, niet minder, open ruimte en natuurbehoud.

Gedwongen verplaatsingen

De voorgestelde plannen zullen echter leiden tot gedwongen verplaatsingen van bewoners, het verplaatsen van lokale bedrijven, en het verlies van landbouwgrond en mogelijkheden voor watergebonden recreatie. Bovendien zullen de werkzaamheden jarenlang overlast veroorzaken, en dit alles zonder enige garantie op economisch rendement.

Menselijke ketting

Dit werd ook dinsdagavond benadrukt door de manifestanten. Bijna 200 buurtbewoners en leden van natuurbewegingen brachten dit onder de aandacht via een menselijke ketting langs de Gentsesteenweg. Tijdens de actie werden flyers uitgedeeld met de boodschappen ‘1 miljard? Graag voor iets nuttigs’ en ‘Natuur op de schop, ben je gek?’. Ondanks de inspanningen van de Vlaamse overheid om met mooie praatjes buurtbewoners en natuurliefhebbers aan hun kant te krijgen, zijn zij niet van plan hun acties snel te stoppen.”

Petitie ondertekenen en meer info via:

www.natuurkoepel.be

Kabaal aan het Kanaal 2024

Foto’s Hendrik Lefebvre

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 april 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving