BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Brussels Airport en TUI fly testen de Taxibot voor duurzaam taxiën 

Brussels Airport en TUI fly testen de Taxibot voor duurzaam taxiën 

ZAVENTEM – De komende maanden wordt er op Brussels Airport een Taxibot getest . Brussels Airport en TUI fly voeren deze testen uit in het kader van het Stargate-programma, een Europees Green Deal-project voor een groenere luchtvaart. De Taxibot is een semi-automatisch sleepsysteem voor vliegtuigen dat de milieu-impact van het taxiën significant kan verkleinen. Het taxiën gebeurt dan met behulp van de Taxibot op biodiesel, in plaats van op de vliegtuigmotoren. 

Sinds vorige week wordt er op Brussels Airport – in samenwerking met TUI fly – een Taxibot getest. Dit initiatief maakt deel uit van het Stargate-programma, een ambitieus project, dat door de Europese Commissie is geselecteerd, om oplossingen voor een duurzamere luchtvaart te ontwikkelen en te testen. Brussels Airport is de projectleider en werkt samen met een divers consortium van 21 partners, waaronder drie Europese luchthavens en verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Duurzaam

Brussels Airport is de eerste Belgische luchthaven, die de Taxibot voor duurzaam taxiën test. Deze semi-automatische truck op biodiesel, maakt het mogelijk om te taxiën, zonder van de vliegtuigmotor gebruik te maken. Het is van cruciaal belang om innovatieve oplossingen te vinden om de milieu-impact van luchthavenoperaties te verkleinen. De Taxibot biedt een nieuw en interessant alternatief voor het taxiën.

Evalueren

Door het testen van de Taxibot op Brussels Airport, wordt niet enkel niet de werking ervan in de praktijk geëvalueerd, maar wordt eveneens een beter inzicht ontwikkeld van de voordelen ervan binnen de Brussels Airport infrastructuur. “Dit is een mooie samenwerking met TUI fly, aangezien onze home carriers zich ook inzetten voor milieuvriendelijkere operaties“, aldus Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

Gunther Hofman, Managing Director TUI fly Western Region, benadrukt, dat duurzaamheid altijd centraal heeft gestaan in de vliegoperaties van TUI fly Belgium. Het gebruik van de Taxibot is een belangrijke stap om brandstof te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen, wat bijdraagt aan een groenere luchtvaart.

Drie maanden

Door de Taxibot worden het kerosineverbruik, de uitstoot en de geluidshinder tijdens het taxiën aanzienlijk verminderd. De piloot behoudt de controle en bedient de remmen tijdens het taxiën met de Taxibot. Die Taxibot zal gedurende drie maanden worden getest, om de impact op het geluid en de uitstoot te meten.

Groenere toekomst voor de luchtvaartindustrie

Al met al is de introductie van de Taxibot op Brussels Airport, een veelbelovende stap richting een duurzamere luchtvaart. Door samen te werken aan innovatieve oplossingen zoals de Taxibot, kunnen luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, bijdragen aan een schonere en groenere toekomst voor de luchtvaartindustrie.

Ga voor meer informatie over het Stargate-programma naar de Stargate website

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving