BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Ook tweede kuiken van de zeearenden geboren

Ook tweede kuiken van de zeearenden geboren

DIKSMUIDE – Sinds zondag 21 april 2024 hebben Betty en Paul, het zeearendenkoppel in De Blankaart, twee kuikens om voor te zorgen. Gisteren veranderde het gedrag van het koppel opnieuw: ze zitten weer anders op het nest, zijn actiever met voederen en er werd ook zacht nestmateriaal aangevoerd. De namen van de kuikens waren al bekend: Gloria en Guido. En ze krijgen nu ook een meter en peter: Maaike Cafmeyer en Wim Willaert.

Donderdag 18 april merkt conservator Guido Vandenbroucke de eerste veranderingen in het gedrag van de ouders: “Ze begonnen prooi over te dragen met hun snavel naar beneden wat duidt op een kleintje in het nest. De ouders zitten ook hoger in het nest om het kuiken warm te houden, maar niet te pletten. Zondag veranderde dit gedrag dan opnieuw. De ouders zitten anders op het nest, zijn actiever in het voederen en brengen ook zacht nestmateriaal aan. Een teken dat er nu 2 kleine kuikens in het nest zitten.”

Twee rasechte West-Vlamingen

Natuurpunt koos voor de peter en meter van de kuikens voor twee rasechte West-Vlamingen die de natuur in hun hart dragen. Maaike Cafmeyer (actrice in Chantal en Eigen Kweek): “Dat de zeearenden in de Blankaart hun nest hebben gebouwd, vind ik schitterend. Als West-Vlaamse kan ik er gewoon met de fiets naartoe. Dan vlieg ik door de wolken van blijdschap.” Wim Willaert (acteur Eigen Kweek, regisseur, muzikant en auteur): “Zeearenden in De Blankaart! Wat een feest om zo’n imposante vogel in ons land te hebben. Ik kan niet trotser zijn op mijn kleine petekuikens!”

Nog te klein

De jongen zijn nog te klein om hun kopjes al te laten zien. Een pasgeboren kuiken van een zeearend weegt ongeveer 100 tot 150 gram. De eerste vijf weken zijn cruciaal in het overleven van de kuikens. De ouders zullen de jongen blijven verwarmen, tot ze hun eigen temperatuur kunnen regelen. Eerst krijgen ze nog kleine stukjes vlees gevoederd, maar later laten de ouders hele prooidieren in het nest vallen en gaan de kuikens zichzelf voeden. De kuikens ontwikkelen geleidelijk donkerbruine slagpennen, en zullen na 10-13 weken kunnen vliegen.

Volg de jonge zeearenden via het Whatsappkanaal van Natuurpunt of via www.zeearend.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws
Brandweer ruimt mazoutspoor in Pervijze

Brandweer ruimt oliespoor in Pervijze

DIKSMUIDE/PERVIJZE – Vanochtend werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor het opruimen van een olie- of mazoutspoor in het centrum van Pervijze, langs de N35. Het spoor

Stormschade in de Westhoek

Stormschade in de Westhoek

WESTHOEK – Donderdagnamiddag trok een onweersbui over de regio. Dit ging gepaard met heel wat regen en een stevige wind en zorgde voor een 100-tal