BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Wegen en Verkeer verlengt winterdienst tot vrijdag

Wegen en Verkeer verlengt winterdienst tot vrijdag

BRUSSEL – Met temperaturen die ‘s nachts naar het vriespunt gaan en mogelijke kans op gladheid, verlengt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de winterdienst tot vrijdag. Normaal gezien loopt die na 26 weken af. De winterdienst start elk jaar op de derde maandag van oktober en eindigt officieel op de derde maandag van april.

Maar weersomstandigheden maken, dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) haar plannen bijstelt en de winterdienst iets langer aanhoudt.

20.493 ton strooizout verbruikt

Afgelopen winterseizoen werden 20.493 ton strooizout en pekel verbruikt, ongeveer één ton minder dan vorig seizoen (21.475 ton). De afgelopen vijf jaar werd gemiddeld net geen 21.000 ton strooimiddel verbruikt. De piek van het strooizoutverbruik lag midden januari. Op een achttal dagen tijd werd meer dan de helft (11.290 ton) van het volledige seizoen verbruikt.

KMI-app

Ook burgers waren extra actief met een recordaantal meldingen via de KMI-app. “We registreerden 108.938 waarnemingen, waarvan 15.272 gingen over sneeuw, mist of gevaarlijk wegdek,” vertelt David Dehenauw, Hoofd Weerbureau van het KMI. De vele meldingen van burgers helpen in het voorspellen van de kans op gladheid.

Meer dan 40 jaar winterdienst in Vlaanderen

Sinds 1982 zorgt AWV voor het sneeuw- en ijsvrij houden van de Vlaamse snelwegen en gewestwegen. “Maar in 40 jaar is er veel veranderd,” zegt Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal van AWV. “We strooien nu ook alle fietspaden en onze meetsystemen werden uitgebreid naar ondertussen 75 meetlocaties met aangepaste meetpunten voor fietspaden. We strooien ook een pak efficiënter met strooibreedtes die zich aanpassen aan de breedte van de weg en het fietspad.”

Ook schakelt AWV sneller in de meest kritieke situaties, wanneer er bijvoorbeeld winterse neerslag valt op bevroren wegdek tijdens ochtend- en avondspitsen. Die snelle actie is mogelijk dankzij een goede samenwerking met lokale besturen, politie, provincies en mobiliteitsorganisaties.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat in voor het beheer en onderhoud van 7.000 km gewest- en autosnelwegen en 7.700 km fietspaden. AWV wil een veilige, betrouwbare en duurzame mobiliteit voor alle weggebruikers in Vlaanderen realiseren.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving