BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Wevelgem telt elke stap

Wevelgem telt elke stap

WEVELGEM – Doet mee aan de ‘Vlaamse stappenclash’ georganiseerd van 1 tot 31 mei 2024, waar inwoners van verschillende Vlaamse steden en gemeenten het tegen elkaar opnemen in stappen.

De levensverwachting in Vlaanderen blijft stijgen en het gezondheidszorgsysteem behoort tot de beste ter wereld. Desondanks zijn veel ziektes nog steeds het gevolg van een ongezonde leefstijl en/of omgeving.

Helaas

Helaas ervaren veel Vlamingen verschillende hindernissen om regelmatig te bewegen, zoals tijdsgebrek (67,8%), gebrek aan interesse in lichaamsbeweging (45,4%) en gebrek aan een beweegpartner (41,1%)

Het verband tussen omgeving en bewegen

Mensen die hun omgeving positief beoordelen op aspecten die beweging aanmoedigen, zoals goed onderhouden fiets- en wandelpaden, winkels en groene ruimtes op loopafstand en een veilige omgeving, voldoen vaker aan de aanbeveling om minstens 150 minuten per week matig tot intensief te bewegen.

Voordelen van beweging

Dagelijkse lichaamsbeweging houdt ons gezond. Voldoende beweging versterkt het immuunsysteem en kan ernstige ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie helpen voorkomen. Het helpt ook om gewicht en bloeddruk onder controle te houden.

Ook voor de geest

Bewegen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich fitter, energieker en beter in hun vel. Je hoeft geen topsporter te zijn om de voordelen van beweging te ervaren. Wekelijks 150 minuten matig intensief bewegen is al een actieve levensstijl. Bovendien tonen studies aan dat 10.000 stappen per dag de gezondheid van volwassenen verbetert.

Campagne ‘10.000 stappen: Elke stap telt!’

Lokale overheden worden aangespoord om te investeren in zichtbare ‘beweegvriendelijke buurten’, door inwoners op een duurzame manier aan te moedigen om te bewegen, met speciale aandacht voor minder actieve groepen zoals mensen in kwetsbare situaties.

Het uiteindelijke doel is om gezonde inwoners te hebben die meer bewegen en indien mogelijk 10.000 stappen per dag zetten, dankzij sensibilisering en beweegvriendelijke buurten. In Gullegem is bijvoorbeeld een speel- en beweegroute uitgestippeld.

Elke beweegactie telt en biedt kans op mooie prijzen

Lokale beweegacties kunnen mensen helpen, om meer te bewegen en plezier te beleven aan beweging. In 2024 worden steden en gemeenten aangemoedigd om, het hele jaar door beweegacties te organiseren, in samenwerking met lokale verenigingen en organisaties. Geregistreerde beweegacties maken kans op prijzen, zoals cadeaubonnen ter waarde van 500 EUR. Wevelgem reikt ook enkele mooie prijzen uit, waaronder Garmin sporthorloges en waardebonnen van bekende winkels.

Vlaamse stappenclash

Als een grootschalig initiatief wordt de ‘Vlaamse stappenclash’ georganiseerd van 1 tot 31 mei 2024, waar inwoners van verschillende Vlaamse steden en gemeenten, het tegen elkaar opnemen in stappen.

Praktisch

Wanneer: Vlaamse stappenclash gedurende heel de maand mei. Meer informatie: is te vinden op www.wevelgem.be/elke-stap-telt.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws
Herbert Verhaeghe

Kuurne meets Kuurne in … Wevelgem

WEVELGEM – Zanger-presentator Herbert Verhaeghe is een bezige bij én Kuurnenaar. Zijn dorpsgenoot, Nico Speleers, ook een bezige bij (én dus ook) Kuurnenaar, ontmoet Herbert