BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Wegenwerken

11 stalen liggers als steunpunt voor betonnen brugdek Dijlebrug (N229)

11 stalen liggers als steunpunt voor betonnen brugdek Dijlebrug (N229)

ROTSELAAR – De vernieuwingswerken aan de Dijlebrug, die vorig jaar in september gestart zijn, blijven op schema. De beide landhoofden van de brug zijn eind april afgewerkt. Op woensdag 8 mei positioneerde een indrukwekkende hijskraan van 350 ton, de 11 stalen liggers die het betonnen brugdek van de Dijlebrug ondersteunen. De balken rusten eerst op een tijdelijke ondersteuning tot het betonnen brugdek klaar is. Voor de start van het festivalseizoen kunnen fietsers, voetgangers en noodverkeer de brug oversteken. Na Rock Werchter wordt de brug opnieuw afgesloten tot het einde van de werken op vrijdag 30 augustus.

Vlaanderen telt ongeveer 1.700 bruggen op autosnelwegen en gewestwegen. Een groot deel is verouderd en kampt met een historische onderhoudsachterstand. De heropbouw van de Dijlebrug is één van de projecten, dat kadert binnen het grote vervanging- en renovatieprogramma Overbruggen van de Vlaamse overheid, om vaste en beweegbare bruggen in Vlaanderen versneld te renoveren, te vernieuwen of te moderniseren.

330 ton aan stalen brugliggers

De 11 liggers die de basis voor de brug over de beide landhoofden vormen, zijn elk 28.2m lang en wegen samen 330.000 kg, zo’n 30 ton per ligger. De balken rusten op een tijdelijke ondersteuning tot het betonnen brugdek klaar is. Dat brugdek bestaat uit 90 betonnen vloerplaten met daarop het brugdek, goed voor 158m3 beton en 32.500 kg wapeningsstaal.

Gespierd cijfermateriaal

23 damplanken houden aan elke kant van de Dijle het water tegen, de landhoofden rusten elk op een fundering van 14 palen van 7m lang en de betonnen landhoofden bestaan elk uit 98.5m3 beton en 16.500 kg wapeningsstaal.

Rioleringswerken Provinciebaan bijna afgerond, heropbouw wegdek aan de gang

De ingrijpende rioleringswerken onder de Provinciebaan zijn bijna klaar. De focus ligt de komende weken op de heropbouw van het wegdek van aan de Dijlebrug tot aan het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21). De aannemer werkt nog tot aan de start van het festivalseizoen midden juni aan de nieuwe (onder)fundering, hij plaatst de boordstenen en greppels en voert de nodige asfalteringswerken uit.

Bekijk het 3D model van de nieuwe brug

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Wegenwerken