BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Media, Nieuws, Samenleving

B.R.U. steunt het Nederlandstalig (levens)lied

B.R.U. steunt het Nederlandstalig (levens)lied

KUURNE/RED. – De Belgische Radio Unie heeft een boon voor het Nederlandstalige (levens)lied, want dat bezit de kracht om mensen te raken, te inspireren en te ontroeren. Door deze muziek te omarmen en te delen met een breed publiek, wil de Belgische Radio Unie bijdragen aan het levend houden van een belangrijk stuk van onze culturele identiteit.

Het Nederlandstalige (levens) lied is meer dan alleen muziek; het is een vorm van kunst, die de luisteraar, op een diep menselijk niveau weet te raken. Krachtige stemmen en betekenisvolle teksten, nemen je mee op een emotionele reis, waarbij thema’s als liefde, verlies, geluk en verdriet op een indringende manier worden belicht. Het Nederlandstalige (levens) lied, weet op een unieke manier, de menselijke emoties te vatten en ze te vertalen in muziek die rechtstreeks tot de ziel spreekt.

“Het Nederlandstalige (levens)lied heeft een speciale plek in de harten van velen, en de Belgische Radio Unie is daar geen uitzondering op. Door artiesten een platform te bieden en hun muziek te delen met een breed publiek, wordt het Nederlandstalige (levens) lied in ere gehouden en krijgt het de waardering die het verdient” zegt Nico Speleers, redactiehoofd bij de Belgische Radio Unie. “Dagelijks constateren we dat Engels steeds meer ingeburgerd raakt in onze samenleving, ondanks dat het niet onze moedertaal is. Jongeren op straat vinden het cool om Engels met elkaar te spreken. Ook op sociale media gebruiken veel Vlamingen en Nederlandstaligen, Engels om hun boodschappen de wereld in te sturen, waardoor onze eigen moedertaal, langzaam maar zeker aan kracht verliest. Het is dan ook van onschatbare waarde, dat er toch nog artiesten zijn die het aandurven om het Nederlandstalige (levens)lied in de schijnwerpers te zetten, en deze mensen verdienen dan ook bijzondere aandacht.”

B.R.U. brengt regelmatig artikels/reportages over mensen, die elk op hun eigen manier en telkens weer, er blijven voor zorgen, dat de aandacht voor het Nederlandstalige (levens)lied nooit verslapt. Vandaag zijn we op bezoek bij Rudy Swartenbroeckx, alias Rudy Muziek, de drijvende kracht achter R.S. Muziek, een muzieklabel met vestigingen in België én Nederland.

RS: Sinds 2015 ondersteunt R.S. Muziek, artiesten bij het lanceren en het verder ontwikkelen van hun muziekcarrière. Een ervaren team staat klaar om elke artiest – op maat – te helpen diens volledig potentieel te benutten en te bereiken.

BRU: Welke service(s) hebben jullie hierbij concreet op het oog?

RS: Dat zijn er globaal een achttal.

BRU: Zoals …

RS: Wel, dat zijn eerst en vooral muziek-en videoproductie. Artiesten hebben vaak al ideeën over welke richting ze met hun creaties willen inslaan. Wij proberen hun ideeën te conceptualiseren, door mee te denken, over hoe we samen, alles in het werk kunnen stellen, om een idee in muziek om te zetten. Wij zijn een gespecialiseerd muziekproductiebedrijf met ervaren producers, sound & vision engineers en muzikanten. Videoclips worden heel vaak gebruikt, bijvoorbeeld om muziek te promoten, om het imago van de artiest te bepalen, maar ook in functie van het opbouwen van een band tussen het publiek en de artiesten.

BRU: Staan jullie ook in voor het distribueren van muziek?

RS: Uiteraard, de digitalisering zorgt ervoor, dat het uitgeven van muziek, tegenwoordig veel meer inhoudt, dan het louter persen en te koop aanbieden van vinylplaten. Steeds meer mensen kopen en luisteren online muziek. Platenlabels krijgen dus nieuwe mogelijkheden om hun muziek te verspreiden.
Een veelgebruikte manier is om muziek te streamen en te verkopen via online muziekwinkels, zoals iTunes, Amazon, Spotify en Apple Music, Deezer …

BRU: Ja maar, hoe zit het dan met de royalties?

RS: Wij verzorgen ook de zogenaamde royalty administratie van de artiesten. Dus het verzamelen en uitkeren van royalties aan artiesten en andere rechthebbenden. Royalties zijn betalingen die verschuldigd zijn voor het gebruik van muziek (streamen, downloaden, verkopen en uitzenden). Wij verzamelen de royalties van streamingdiensten, downloadservices, retailers, radiostations … en verdelen het vervolgens onder de rechthebbenden (artiesten, songwriters, uitgevers, producers …).

BRU: Artiesten treden ook graag live op …

RS: Zeer zeker, maar ook daarvoor hebben wij van R.S. Muziek, de nodige expertise aan boord. Artiesten kunnen ons, met een gerust gemoed, engageren voor het bijhouden van boekingen. Wij kunnen bovendien ook nog eens live-optredens en allerlei (neven)events (voorstelling van een nieuwe song, meet-and-greet …) organiseren.

BRU: Tot besluit een eerder ‘indiscrete’ vraag: event-organisators laten, de dag van vandaag, steeds vaker optekenen, dat de gages die door veel artiesten worden gevraagd, schromelijk overdreven zouden zijn. Bent u het met deze vaststelling eens? Hebt u enig idee hoe het zou kunnen komen, dat die gevraagde gages nogal aan de hoge kant zouden zijn? Kan dit te maken hebben met de omstandigheid, dat bedrijven zoals dat van u, exuberant hoge prijzen voor hun dienstverlening aan artiesten rekenen?

RS: Goh, ik spreek hier enkel voor mezelf: R.S. Muziek hanteert een voordelige prijs, zodat de songs van minder gekende en pas beginnende artiesten, voldoende airplay en streaming krijgen. Voor 1.595 EUR heb je bij ons een geluidsopname in een professionele opnamestudio, een video clip en 100 compact discs of een nieuwe tekst die door professionele schrijvers wordt gepend (R.S. Muziek werkt samen met drie tekstschrijvers) en de promotie van een song.

Opteert een artiest enkel voor promotie, dat kan voor een bedrag van 175 EUR (BTW inclusief). Promotie houdt ook in, dat de song via R.S. Muziek in de download portalen wordt gezet.

Kiest een artiest ervoor om enkel een videoclip te laten maken, ook daar kan R.S. Muziek voor zorgen. De vanaf prijs hier bedraagt 550 EUR en varieert naargelang de extra’s (dansers, betaalde locatie, …) die artiesten wensen. Met de afstand naar en van de locatie wordt er ook rekening gehouden.

BRU: En de gages van de artiesten?

RS: Tja, de gages van sommige artiesten houden natuurlijk ook (maar niet alleen) verband met hun jaren professioneel actief. Onderschat nooit wat professionele artiesten doorgaans moeten betalen enkel al aan onder meer studio-opname uren … In Nederland liggen de gages van artiesten driemaal zo hoog als in België.

Nieuwe releases …

Freddy Davis

Met zijn nieuwe single koos Freddy Davis voor een Vlaamse tekst op de wereldhit van Beyoncé ‘Texas Hold ‘em’. De song is verkrijgbaar op alle legale download portals. Er zijn eveneens ‘fysieke’ cd’s verkrijgbaar. Meer informatie: info@freddydavis.net of telefonisch +32 497/72 68 12.

Véronique Ké

Liefde is voor allemaal, de nieuwste single van Véronique Ké. Amper enkele maanden na de nummer 1 hits ‘geen enkele seconde’ en ‘dans nu nog eenmaal met mij’, deelt de sympathieke Kortrijkse zangeres haar grootste wens voor jullie in deze positieve, energieke song. Je hoort het hier.

TJ Mondpaco

De zomer komt er weer aan en onze positieve spring-in-het-veld TJ Mondpaco komt af met een nieuwe zomersingle: “Feestje bouwen”. Een zeer vrolijk nummer, dat zeker een feestgevoel zal opwekken op elk moment van het jaar.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Media, Nieuws, Samenleving
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online