BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Binnenstebuiten… Nieuwe ramen zorgen voor een andere kijk!

VBS Sint Michiel

KUURNE – Wat begon als een simpele behoefte aan nieuwe ramen in de kleuterklassen, groeide in VBS Sint-Michiel uit tot een prachtig, organisch project.

“In overleg met het kleuterteam besloten we om elke klas een directe toegang tot de tuin te geven via een buitendeur”, vertelt Ilse Desmet, directeur van VBS Sint-Michiel, “Deze aanpassing bracht een stroom van ideeën met zich mee die het klasgebeuren een nieuwe dimensie gaven. De tuin werd namelijk een verlengstuk van het klaslokaal.  Bij de heraanleg van de speelplaats stelden we prioriteiten, waarbij ecologie hoog in het vaandel stond. We plaatsten eveneens drie regenputten, nieuwe riolering, en installeerden zonnepanelen. Dit alles werd mogelijk dankzij een Agion-dossier. Vervolgens sloten we ons aan bij het NOS (Natuur Op School), een  project van de provincie, waarvoor we de hoogst mogelijke subsidie ontvingen. Met hun expertise werd de tuin een leer- en speelplek boordevol ontwikkelingskansen voor de kleuters.  In samenwerking met Woutwerk creëerden we natuurlijke speelelementen die uitnodigen tot ontdekkend en creatief spelen en leren. De leerkrachten volgden nascholingen over outdoor learning en het werken met ‘loose parts’.”

Snoepbosjes en speelbos

“In de buitenklassen, de buitenkeuken en de zandbak bieden we talige en wiskundige activiteiten aan. Op de terrassen naast de klaslokalen werken groepjes kleuters dan weer zelfstandig aan hun taken. Het kronkelende pad daagt hen uit om behendig te fietsen en te steppen.  Ondertussen groeien de snoepbosjes en het speelbos gestaag verder en de schaduwbomen en -struiken aan de zandbak en op het grasplein zorgen dan weer voor een natuurlijke bescherming op warme dagen. De struiken snoeiden we in en werden zo omgetoverd tot klimelementen. Afgelopen herfst werd pompoensoep gemaakt, de gedroogde zaden zorgen nu voor nieuwe planten. De oogst willen we echter verwerken en verkopen voor een goed doel. Zo worden onze kleuters circulaire economisten in spe!” 

Koekenactie

Ook het oudercomité deed zijn duid in het zakje en organiseerde een koekenactie om zo met de opbrengst daarvan een podium aan te schaffen waar kinderen zich muzikaal kunnen uitleven en jarigen in de schijnwerpers kunnen staan op hun speciale dag.  Daarnaast werden eveneens nieuwe bolderkarren aangekocht en ook daarvoor zorgde het oudercomité voor het nodige geld.  Deze bolderkarren maken het alvast mogelijk om flexibel al het benodigde materiaal naar de juiste buitenleerplek te vervoeren. De zandbak met het waterelement daagt de kinderen dan weer uit om te meten, wegen en sorteren, en zo allerlei vaardigheden te ontwikkelen.    Vandaag kwamen alvast reeds veel nieuwsgierigen een kijkje nemen naar het nieuwe kleuterparadijs en het mag gezegd worden: dit is een plek waar zowel kinderen als ouders fantastische herinneringen zullen koesteren!  En ook de kleuterjuffen zullen alvast dagelijks vol enthousiasme het beste van zichzelf kunnen geven in deze inspirerende omgeving.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online