BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Foto Reportage, Nieuws, Samenleving

De Bijzondere Wereld van de Paardenmelkerij

MALDEGEM – In het hart van Maldegem, huist een bijzondere melkerij die een unieke twist geeft aan de traditionele gedachte van een paardenmelkerij. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een paardenmelkerij is, verrassen de bewoners van Filippus ons met een betoverende wereld van ponymelk.

Paarden die hoogstens een schofthoogte van 1,48 m hebben, worden beschouwd als pony’s – een feit dat de kern vormt van de Filippus-melkerij. Hier worden ongeveer 50 Newforest pony’s met zorg omringd. De Newforest pony’s zijn geen onbekenden; in hun geboorteplaats, een koninklijk park nabij Southampton, lopen ze zelfs vrij rond, waardoor lokale bewoners hun eigendommen moeten beschermen tegen deze vrolijke bezoekers.

Paardenmelkerij Filippus

Wat maakt ponymelk zo bijzonder? Allereerst heeft ponymelk een opvallend laag vetpercentage van slechts 1%, in tegenstelling tot de 3 à 4% van koemelk. Dit geeft de melk een licht waterige smaak. Bovendien bevat ponymelk een natuurlijk antibioticum, heeft het reinigende eigenschappen voor de darmen, is het goed voor de huid en reguleert het cholesterolniveaus.

De veelzijdigheid van ponymelk wordt weerspiegeld in de producten die worden vervaardigd op de Filippus-melkerij, waaronder pannenkoeken, pralines, ijsjes, likeuren en meer. Afhankelijk van het seizoen wordt dagelijks tussen de 20 en 60 liter melk geproduceerd, waarbij de distributie beperkt blijft tot een straal van 40 km, waardoor de producten worden erkend als lokale lekkernijen.

Paardenmelkerij Filippus

De Filippus-melkerij is meer dan alleen een melkproducent; het is ook een plek voor gasten om te genieten van een Bed & Breakfast-ervaring en fungeert als een zorgboerderij. Gedurende de eerste helft van de week verwelkomt de boerderij mensen met een beperking om deel te nemen aan het boerenleven. Deze betrokkenheid geeft deze individuen niet alleen een gevoel van nuttigheid, maar verrijkt ook hun leven op een diepgaande manier.

De drijvende krachten achter deze bijzondere onderneming zijn Heidi De Baerdemaeker en Filip Vanhulle, wiens toewijding aan het behoud van de ponymelktraditie blijkt uit elk aspect van de melkerij. Voor nieuwsgierigen biedt Filippus rondleidingen aan voor groepen vanaf 15 personen, waarbij bezoekers een fascinerend inzicht krijgen in het melkproces en zelfs de kans hebben om een veulen te zien zogen.

De Filippus-melkerij, met zijn unieke focus op ponymelk, biedt een betoverende kijk op het boerenleven en brengt een vleugje magie naar de Belgische plattelandssfeer.

Paardenmelkerij Maldegem 2024

Foto’s en verslag Hendrik Lefebvre

Meer info via: www.filippus.com

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Foto Reportage, Nieuws, Samenleving
Stoomtreinfestival in Maldegem

Stoomtreinfestival in Maldegem

MALDEGEM/EEKLO – Tijdens het jaarlijkse Stoomtreinfestival op zaterdag 4 en zondag 5 mei, worden 6 stoomlocomotieven in bedrijf gesteld bij Stoomtrein Maldegem-Eeklo, een non-profitorganisatie die