BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Duizenden herdenkingsbloemen bloeien in de Westhoek 

Duizenden herdenkingsbloemen bloeien in de Westhoek 

BRUGGE – Het herdenkingslandschap van de Westhoek blijft bewoners en bezoekers prikkelen. Op 31 sites in de Westhoek staan sinds mei 2024 duizenden alliums in bloei. Deze nieuwe paarse herdenkingsbloem werd door 1200 bewoners en bezoekers geplant tijdens de actie ’50 000 bloemen voor Flanders Fields’. Een andere nieuwigheid is de reizende pop-up expo GERAAKT. Hierin verweven binnen- en buitenlandse personen aan de hand van WOI-objecten hun eigen levensverhaal en de actualiteit met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. In de Westhoek raken het verleden, het heden en de toekomst elkaar.

In de Westhoek bloeien duizenden alliums op 31 herdenkingssites sinds mei 2024, geplant door bewoners en bezoekers tijdens de actie ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields’. Een reizende pop-up expo genaamd GERAAKT toont persoonlijke verhalen van binnen- en buitenlandse personen die hun eigen leven verweven met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Het WOI-themajaar LANDSCAPES bundelt 25 herdenkingsprojecten en loopt tot augustus 2024. Toerisme in de Westhoek herstelt na corona, met 359.900 herdenkingsbezoekers in 2023, waarvan bijna de helft uit eigen land kwam. De pop-up expo en actie ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields’ dragen bij aan het verbinden van mensen met het verleden en het heden van de Eerste Wereldoorlog.

Feel Flanders Fields: pop-up expo en bloemenvelden

Vanaf 15 mei tot eind augustus pakt LANDSCAPES uit met een reizende pop-up expo. Onder de noemer GERAAKT ging fotograaf/journalist Jelle Vermeersch op stap met acht diverse profielen: jong en oud, uit binnen- en buitenland. Elke deelnemer kreeg de kans één object dat hen ‘raakt’ te kiezen uit de WOI-collecties van verschillende musea in de Westhoek. De acht gekozen objecten fungeren als rode draad in acht uiteenlopende verhalen, waarbij de deelnemers hun eigen leven, de actualiteit en de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog verweven.

Zo vertelt de Belgisch-Rwandese Laura aan de hand van een Duits identificatieplaatje uit het In Flanders Fields Museum haar levensverhaal. Een impressionant relaas, diep geworteld in de erfenis van de Eerste Wereldoorlog. Een verhaal over de Rwandese genocide, het belang van rouw en afscheid nemen en identiteit. Oleksii en Polina, twee verliefde jongeren gevlucht uit Charkov (Oekraïne) laten een ontroerend, actueel en persoonlijk licht schijnen op oorlog en conflict via een liefdesbrief uit de collectie van het In Flanders Fields Museum. De Duitse Belg Thomas stelt zich volledig open en filosofeert over Duits schuldbewustzijn, en koos voor een gasmasker uit het Passchendaele Museum, symbool voor de absurditeit van de wapenwedloop en uitwassen van chemische oorlogsvoering. De expo met acht getuigenissen reist doorheen het herdenkingslandschap van de Westhoek rond tot het einde van de zomer 2024.

Meer info op: www.toerismewesthoek.be/nl/landscapes/geraakt

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Container op recyclagepark vat vuur

WERVIK – Zaterdagnamiddag kort na 15.00u werd brandweer Westhoek opgeroepen voor een buitenbrand op het recyclagepark in de Robert Klingstraat Een container met papier en

Brandweer ruimt mazoutspoor in Pervijze

Brandweer ruimt oliespoor in Pervijze

DIKSMUIDE/PERVIJZE – Vanochtend werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor het opruimen van een olie- of mazoutspoor in het centrum van Pervijze, langs de N35. Het spoor