BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Geboortecijfer met 1% gedaald in 2023 en ligt daardoor op het laagste peil in 20 jaar

Geboortecijfer met 1% gedaald in 2023 en ligt daardoor op het laagste peil in 20 jaar

BRUSSEL – Elk kind heeft het recht om kansrijk op te groeien. Een duidelijk beeld over de populatie kinderen en hun gezinssamenstelling is daarbij essentieel. Het Agentschap Opgroeien vernieuwt jaarlijks een aantal rapporten met demografische gegevens en deelt deze informatie via heldere, digitale dashboards. Het gaat zowel om eigen gegevens, als om gegevens die opgevraagd worden bij andere instanties.

In 2023 daalde het geboortecijfer in het Vlaamse Gewest, met uitzondering van Antwerpen, waar het beperkt toenam. Deze daling was vooral te wijten aan zowel Belgische als niet-Belgische vrouwen, die minder kinderen kregen, vooral tussen 25 en 35 jaar. Het geboortecijfer ligt nu op het laagste niveau in 20 jaar.

Kenmerken van de borelingen tonen aan, dat er meer jongens dan meisjes worden geboren en dat 45% van de kinderen het eerste kind van de moeder is. Daarnaast blijkt dat 23,3% van de borelingen, een moeder met een niet-Belgische nationaliteit heeft.

Verder blijkt uit de gegevens, dat de meeste minderjarigen in een tweeoudergezin leven, maar dat het aantal kinderen in het gezin sterk kan variëren. In 2023 waren er meer dan 1 miljoen gezinnen met (inwonende) kinderen in het Vlaamse Gewest, waarbij 45,3% van de gezinnen met alleen minderjarige kinderen 2 kinderen heeft en 17,2% minstens 3 kinderen heeft.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
31 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving