BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Foto Reportage, Nieuws, Samenleving

Gemeente Kuurne Transformeert Wijzer tot Culturele Hub

Wijzer

KUURNE – Nu NEST, het nieuwe schoolgebouw in de Kattestraat, de deuren opent en de leerlingen en medewerkers van zowel Pienter als Wijzer eind juni hun huidige schoolgebouwen verlaten, ging de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming voor beide gebouwen. Aanvankelijk zouden beide schoolgebouwen te koop worden aangeboden aan een verkavelaar, die er een beperkt aantal woongelegenheden zou kunnen realiseren. Voor het schoolgebouw van Pienter zal dit inderdaad het geval zijn, maar het oude gemeenteschoolgebouw Wijzer krijgt een andere bestemming.

“Gisteren namen de oud-leerlingen en oud-leerkrachten al afscheid van de gebouwen met een gezellig samenzijn,” vertelt schepen van onderwijs Jan Deprez. “De huidige leerlingen en leerkrachten doen dit over een goede maand. Maar hoewel eerst werd gedacht dat dit ook meteen het einde zou betekenen voor het schoolgebouw waarin Wijzer gehuisvest is, hebben we een nieuwe bestemming voor het gebouw gevonden, en het zal er zeker eentje zijn waar onder meer muziek in zit.”

Thuisbasis voor diverse verenigingen

Nadat het oude schoolgebouw, waarin momenteel Wijzer is gehuisvest, eind juni de deuren sluit, worden eerst wat dringende werkzaamheden uitgevoerd. Na de zomer opent het gebouw opnieuw en wordt het de thuisbasis voor diverse verenigingen.

“In eerste instantie stonden zowel Pienter als Wijzer op de lijst om van de hand te doen,” vervolgt schepen van patrimonium Willem Van Wynsberghe. “Via een procedure waarbij potentiële kopers hun visie moeten delen, wordt uiteindelijk het gebouw van Pienter verkocht. De gemeente stelt hierbij een aantal vereisten, aangezien niet alles mogelijk is. Wij denken aan een bouwontwikkeling met een beperkt aantal woningen, waarbij ook plaats is voor groen en een winkel of kinderopvang.”

Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt

Om het schoolgebouw van Wijzer te kunnen behouden, heeft de gemeente ander patrimonium verkocht om zo de bouwkosten van het nieuwe schoolgebouw in de Kattestraat te bekostigen. “De Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt was al een tijdje op zoek naar een vaste locatie,” legt burgemeester Francis Benoit uit. “Nadat de muziekvereniging ‘De Noote’, die ze jaren had als vaste uitvalsbasis, moest verlaten, werden er steeds kortstondige oplossingen gevonden om hen van een repetitieruimte te voorzien. Nu de gemeente van Wijzer een echte cultuursite wil maken, is dit een uiterst geschikte plaats om de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt een vaste repetitieruimte te geven.”

Kind en Gezin

Ook tal van andere verenigingen zullen na de zomer Wijzer als thuisbasis krijgen. “Kind en Gezin dreigde weg te trekken uit Kuurne vanwege strengere eisen,” verduidelijkt schepen van kinderopvang Bram Deloof. “Momenteel is Kind en Gezin gehuisvest op de eerste verdieping van Pienter. Gezien de nieuwe eisen dat Kind en Gezin onder meer gemakkelijk bereikbaar moet zijn en trappen niet kunnen, krijgt ook Kind en Gezin zijn nieuwe thuisbasis op de gelijkvloerse verdieping van Wijzer. Wij zijn blij een antenne van Kind en Gezin in Kuurne te kunnen behouden, wat alvast goed is voor onze baby’s, ouders en vrijwilligers.”

Naast de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt en Kind en Gezin zullen ook de wijkwerking van de Seizoenswijk, het volwassen popkoor Giocoso, de drumband en een antenne van de Harelbeekse Muziekacademie een plaatsje krijgen binnen Wijzer, nadat tijdens de vakantiemaanden de nodige aanpassingswerken zijn uitgevoerd in de oude schoolgebouwen. De gemeente Kuurne is alvast trots dat het huidige sociaal-culturele DNA van het gebouw behouden blijft.

Afscheid Wijzerschool

Foto: Hendrik Lefebvre

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
25 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Foto Reportage, Nieuws, Samenleving
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op