BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Gent viert 150 jaar tram op 18 en 19 mei

Gent viert 150 jaar tram op 18 en 19 mei

GENT – Op 24 mei 1874 reed de eerste paardentram in Gent. 150 jaar later wordt dit gevierd met een evenement op zaterdag 18 en zondag 19 mei in het historische centrum van Gent, waar de trams van vroeger en nu worden geëerd.

De tijdelijke expo ‘150 jaar Gent’ vertelt het verhaal van de trams in Gent en maakt de impact duidelijk van de komst van tramlijnen op de bevolking. Je maakt er kennis met de evolutie van de tramrijtuigen en het boordpersoneel, ontdekt sporen van verdwenen lijnen in de stad en hoe de tramwereld er achter de schermen uitziet. Deze educatieve tentoonstelling gaat door in het Industriemuseum, Minnenmeers 10, 9000 Gent en loopt van 17 mei tot en met 1 september.

Publieksritten

Op zaterdag 18 mei kan je tussen 12u00 en 18u00 ritten met historische trams meebeleven, met vertrek aan het Sint-Pietersstation naar het centrum, Moscou en Zwijnaarde. Je kan op- enafstappen aan elke tussenliggende halte.

Tramparade

Op zondag 19 mei om 10u30 zet de tramparade koers richting het Duivelsteen,langs de historische torens van Gent.

Diesel- en elektrische trams

Klaar om het verleden te herbeleven en om tegelijk Gent te (her)ontdekken. Rij dan mee met één van de historische diesel- en elektrische trams. Op zondag 19 mei van 11u45 tot 17u45. Place to be: station Gent-Sint-Pieters.

Ook de paardentram rukt uit

Wil je ervaren hoe het was om per paardentram te reizen? Dat kan! Maak op zondag 19 mei tussen 12u00 en 17u30 een ritje met een authentieke paardentram. Kom naar de Lange Steenstraat en rij mee.

Genieten van een hapje en een drankje, een bezoekje brengen aan historische bovenleidingwagens … het kan allemaal, op de Korenmarkt, in hartje Gent, op zondag 19 mei tussen 12u00 en 18u00.

Erfgoedwandelingen rond de Gentse tram

Vanaf half mei zijn er in Appstore en Playstore drie tramwandelingen in het Gentse beschikbaar. Langs historische foto’s en zichtbare sporen in het straatbeeld, komen de trams uit het verleden terug tot leven.

Het ‘150 jaar tram Gent’ boek

Met het boek ‘Sporen door de tijd’ stap je aan boord voor een historische reis door 150 jaar tramgeschiedenis in Gent.

Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde foto’s, kaarten, anekdotes en de meest markante mijlpalen ontdek je het onweerstaanbare verhaal over anderhalve eeuw trams in de stad.

Te koop in de verkoopstand van Uitgeverij Snoeck of in de betere boekhandel. Plan hier jouw bezoek aan ‘150 jaar tram in Gent’.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws