BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Foto Reportage, Nieuws, Video Reportage

Herdenking van de Slag aan de Leie trekt opnieuw veel belangstelling in Kuurne

Leieslagherdenking

KUURNE – Vrijdagmorgen is in Kuurne reeds voor de 78ste keer de slag aan de Leie herdacht. Traditioneel was ook het Bataljon 12de Linie – Prins Leopold – 13de Linie uit Spa opnieuw aanwezig tijdens deze herdenking, waarbij 147 soldaten van dat bataljon het leven lieten. Ook de vleugeladjudant van Zijne Majesteit de Koning woonde de herdenking bij, die plaatsvond aan het Leieslagmonument langs de Leie, evenals vele vaderlandslievende verenigingen

Na de bloemenhulde aan het monument volgde een optocht door de centrumstraten van Kuurne en een herdenking bij het standbeeld naast de kerk op het marktplein. De herdenking werd muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke muziekkapel van de Marine.

herdenking slag aan de Leie

Tijdens een van de toespraken vestigde burgemeester Francis Benoit de aandacht op het feit dat 84 jaar later nog steeds niet vergeten is wat het Bataljon 12de Linie – Prins Leopold – 13de Linie uit Spa voor Kuurne heeft betekend. Hij verwees ook naar hoe hard oorlogen kunnen zijn, en naar de situatie in Oekraïne en hoe triest dit ons maakt. Daarnaast drukte hij zijn hoop uit dat er snel weer vrede mag komen op alle plaatsen waar momenteel oorlog wordt gevoerd.

Herdenking slag aan de Leie

In aanloop naar deze Leieslagherdenking kregen de kinderen die in Kuurnse lagere scholen les volgen de afgelopen weken ook wat geschiedenis mee over de Leieslag. Er werden rondleidingen verzorgd door leden van het Leieslagcomité en de heemkundige kring Cuerna. Een stille getuige van deze slag aan de Leie werd vorige week nog gevonden langs de oevers van de Leie, toen een tiener met een metaaldetector op een obus stootte die nog op scherp stond. Dovo moest ter plaatse komen om het springtuig onschadelijk te maken.

Ook dit jaar kon de Leieslagherdenking op veel nieuwsgierigen rekenen. Tijdens de parade die door de Kuurnse centrumstraten trok, waren ook veel toeschouwers aanwezig.

Leieslag 2024
« van 3 »

Foto: Hendrik Lefebvre – Speleers Nico

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Foto Reportage, Nieuws, Video Reportage
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online