BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

“Ik ben Danny voor eeuwig dankbaar”

Ik ben Danny voor eeuwig dankbaar

MIDDELKERKE – Bijna vijf jaar nadat ze slachtoffer werd van een zwaar ongeval, ontmoette Rita voor het eerst haar redder. Danny bracht haar levensreddende eerste zorgen toe op het treinperron in Oostende. Al die jaren zocht Rita tevergeefs naar de identiteit van haar redder. Tot een babbeltje aan de onthaalbalie van WZC De Ril plots duidelijkheid bracht. Danny Quyo is brandweerman en weet exact hoe hij mensen in nood helpt, maar ook tijdens zijn ‘gewone’ job bleken die vaardigheden levensreddend. Dit is niet alleen een mooi verhaal, maar vooral een pleidooi voor betrokkenheid en hulpvaardigheid.

Station Oostende, 4 juli 2019, 7 u. ‘s ochtends. De Ronde van Frankrijk start in Brussel. Sportfanate Rita Adam uit Westende en haar boezemvriendin maken zich op voor een bijzondere daguitstap – vol koers en coureurs – naar de hoofdstad. Tot ze plots door haar knie zakt. Haar been ligt in een vreemde plooi en ze bloedt hevig. Meteen snelt een man haar te hulp. Met zijn broeksriem bindt hij haar been af en belt hij de ambulance. Ondertussen stelt hij haar gerust. Rita zegt dat ze nog haar trein moet halen. “Dat zal niet lukken, mevrouw”, zegt de man. De lichamelijke schade is enorm. Rita’s been is door het scheuren van haar knieligamenten en de rare val volledig gekwetst, inclusief bloedvaten en een slagader. Niet alleen een spoedoperatie redt haar leven en been, ook de snelle en gerichte interventie van de man was cruciaal. In alle hectiek scheiden de wegen van redder en gewonde. Rita’s zoekertje in een gratis treinkrant levert niets op.

Lange revalidatie

Rita vecht zich tijdens een lange revalidatie terug naar het gewone leven. Ze verdeelt haar tijd tussen zorg voor haar man en bezoekjes aan haar moeder die al 8 jaar in WZC De Ril woont.

Belangrijk babbeltje aan de infobalie

Ondertussen verandert Sandra Vansteenkiste van job. Ze wil al jaren in de zorg werken en waagt het erop. Ze start als logistiek medewerker in WZC De Ril in Middelkerke. Wanneer ze met collega Ingrid een babbeltje slaat aan de infobalie, passeert Rita. “Rita heeft enkele jaren geleden een zwaar ongeval gehad op het perron in het station van Oostende”, zegt Ingrid. “Tiens”, zegt Sandra. “Mijn man heeft een tijd geleden een mevrouw geholpen die daar ook zwaar gekwetst raakte. Het zal toch niet…”. Jawel, het zal wel! Sandra’s echtgenoot Danny Quyo is al jaren brandweerofficier in Middelkerke en technicus bij de NMBS. Hij redde dus Rita’s leven met zijn doortastende optreden. En eindelijk weet Rita nu wie haar toen gered heeft.

Gelukkig wist Danny meteen wat te doen

“Toen ik eindelijk wist wie mijn redder was, huilde ik van ontlading. Was Danny er niet geweest, had ik het misschien niet gehaald. Ik had blijkbaar enorm veel bloed verloren”, getuigt Rita. “Ik weet alleen dat ik plots op de grond lag en mijn been heel vreemd zag liggen. Ik voelde geen pijn. Ik probeerde zelfs opnieuw op te staan, maar dat ging niet. Ik hoorde een mannenstem die mij geruststelde. Toen ik het bloed opmerkte, was hij al bezig met het afbinden van mijn been… Het ging allemaal zo snel.”

Ook Danny Quyo herinnert het ongeval nog sterk. “Het was enorm rustig op het perron. Ik was net op weg om een locomotief te controleren, toen ik een mevrouw zag ineenzakken. Ik snelde er naartoe en zag meteen dat het ernstig was. Ik kreeg ook hulp van een verpleegster die net de trein ging nemen. We bonden het been af en praatten in op Rita tot de ambulance er was en zij met een tourniquet de wonde nog beter konden afsnoeren. Ik hielp nog met de ambulanciers, meldde mijn interventie bij de preventiedienst en dat was het.“

Zoektocht tijdens revalidatie

Uiteindelijk verbleef Rita twee keer tien dagen in het ziekenhuis. “Er wachtte me een enorm lange revalidatie en ondertussen begon ik een zoektocht naar mijn redder. Bij de NMBS konden ze me niet helpen, ook de politie wist van niets. “Eigenlijk niet zo vreemd”, pikt Danny in. “Het privacybeleid is redelijk streng en waarschijnlijk is de melding van het incident netjes en goed geklasseerd.”

Betrokkenheid is ‘missing link’

Tot dat toevallige babbeltje tussen Sandra en haar collega aan de balie, de twee hoofdrolspelers eindelijk verenigden. “In De Ril staan we heel dicht bij onze bewoners en de families. We kennen hun achtergrond en hun verhalen. Het is die betrokkenheid die uiteindelijk de ‘missing link’ bleek in het verhaal van Rita en Danny”, zegt Sandra. Schepen Dirk Gilliaert ervaart dagelijks hoe belangrijk die verbinding met de familie is. “Daar maak je absoluut het verschil mee. Onze zorgkundigen houden vinger aan de pols en kunnen sneller ingrijpen, of gerichter adviseren.”

“Neem asjeblief EHBO-lessen op in het secundair onderwijs”

Danny zelf vindt de term ‘heldhaftig’ een beetje overdreven. “Ik deed gewoon wat ik moest doen. Ik ben sinds 2000 bij de brandweer. Dankzij mijn opleiding weet ik heel goed wat doen tijdens een nood- of ongeval. Maar eigenlijk kan iedereen helpen. Je ziet heel vaak een samenscholing van mensen bij een ongeval, maar slechts weinigen doen effectief iets. Misschien zijn ze bang om iets verkeerd te doen? Nochtans met helpen kan je niets fout doen. Al was het maar even inpraten, iets helpen dragen, iemand ondersteunen, de hulpdiensten bellen…”

“Daarom pleit ik al langer voor gerichte EHBO-lessen in het onderwijs. Die gasten krijgen zo veel informatie voorgeschoteld. Wat mij betreft niet altijd even prioritair, dan lijken me frequente EHBO-lessen iets nuttiger.”

Engagement geeft enorm veel voldoening

Danny raadt elke geïnteresseerde aan, om zich als vrijwillige brandweerman aan te melden. “Het is natuurlijk een sterk engagement. Je moet je constant bijscholen en bij een oproep moet je paraat staan. Een brandweerman blust niet alleen branden, maar helpt ook mensen bevrijden uit wrakken, of de hulpdiensten assisteren bij een moeilijke evacuatie. Je ziet dat die vaardigheden ook buiten de brandweeruren cruciaal kunnen zijn. Het geeft enorm veel voldoening als je iemand kan helpen, of erger kan voorkomen.”

Eeuwig dankbaar

Hoe gaat het nu met Rita? “Mijn been wordt nooit meer de oude. Daarvoor was de schade te groot. Maar dankzij de hulp van familie en vrienden, kan ik nog goed uit de voeten. Ik kan weer supporteren voor mijn KVO en mijn moeder bezoeken. Was Danny er niet geweest, ging dat misschien niet meer mogelijk zijn. Ik ben hem met heel mijn hart voor eeuwig dankbaar.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
8 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving