BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Kinderen genieten van nieuwe, groene speelruimte bij Kuurnse Centrumschool

KUURNE – Afgelopen dinsdag opende de Centrumschool haar volledig vernieuwde speelplaats, een welkome verandering voor de leerlingen. De ooit betegelde speelruimte heeft plaatsgemaakt voor een uitgestrekte, natuurlijke speeloase met een overvloed aan mogelijkheden. Een indrukwekkende 1500 m² beton werd omgevormd tot een groene omgeving waar spelen, leren, en natuur samenkomen.

Of het nu gaat om klimmen, buiten leren, voetballen, basketballen, of spelen met zand en water, er is voor elk wat wils. Het doel is echter om deze speelruimte in de toekomst in fasen open te stellen.

Voordat de transformatie begon, werden de meningen van schoolpersoneel, kinderen, ouders en buurtbewoners geraadpleegd. Gedurende de afgelopen maanden konden zij allen hun input geven, waardoor dit project uitgroeide tot een gezamenlijk initiatief dat breed wordt gedragen binnen de school, de buurt en de gemeenschap.

Voorbeeld van participatie

“Dit is een uitstekend voorbeeld van participatie,” aldus burgemeester Francis Benoit. “Ideeën van leerlingen, ouders, en leraren werden omgezet in actie. Ook de behoeften van de buurt werden serieus genomen. Deze speelplaats is geëvolueerd van een simpel schoolplein naar een groene, interactieve speelplek met inspraak van alle betrokkenen.”

De herinrichtingsplannen werden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de school, het ontwerpbureau Studio Basta, studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies (ARA), en Buiten Leren en Spelen (BLES). Het jaarthema van de Centrumschool is momenteel Gi Ga Groen, waarbij tal van activiteiten gedurende het schooljaar gericht zijn op het vergroenen van de schoolomgeving. De werken werden uitgevoerd door aannemer Growebo Tack Gebroeders uit Gullegem.

Stimulerende omgeving

“Vandaag bewonder ik vol bewondering deze prachtige, groene ruimte voor ons,” zegt schepen van Onderwijs Jan Deprez. “Het groen zorgt niet alleen voor een rustgevende en stimulerende omgeving, maar draagt ook bij aan het verminderen van pestgedrag en verveling. Leerlingen kunnen hun energie nu kanaliseren in creatieve activiteiten en samenwerken aan groene projecten, wat hun betrokkenheid bij de school en bij elkaar zal vergroten.”

Uitdagende- en avontuurlijke speelmogelijkheden

De Centrumschool, met ongeveer 400 kleuter- en lagere schoolkinderen, bevindt zich nabij het stadscentrum en grenst aan verschillende woonwijken. De speelplaats was decennialang een kale, betonnen vlakte van 4400 m² met hier en daar een boom. Hoewel Kuurne al enkele leuke speelplekken voor kinderen kent, zoals het Sportpark en de Groene Long, blijft de gemeente streven naar mogelijkheden om het publieke domein te verbeteren. Vanuit deze visie begon de gemeente enkele jaren geleden met een onderzoek naar de herinrichting van de speelplaats van de Centrumschool. Ook de school zelf wilde de kinderen meer uitdagende- en avontuurlijke speelmogelijkheden bieden in een groene omgeving.

Kostenplaatje

De totale kosten van de transformatie bedragen 551.000 euro (incl. BTW). Het project ontving een subsidie van AGION van 160.000 euro voor gedeeld en multifunctioneel gebruik. Daarnaast ontving de gemeente nog eens 41.000 euro aan subsidies van Groenblauwe Parels van het Departement Omgeving Vlaanderen voor het groenblauw inrichten van de speelplaats. Het Agentschap Natuur en Bos financierde bovendien 144.000 euro voor het vergroenen van de speelplaats.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
3 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online