BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Mascotte van Kuurne prijkt als kunstwerk op rond punt N36 met Brugsesteenweg

Kunstwerk Jason Vandekerckhove op N36

KUURNE – De houten ezel, gemaakt door Jason Vandekerckhove ter ere van het 900-jarig bestaan van Kuurne, kreeg sinds woensdagnamiddag een prominente plaats toegewezen op de rotonde die de Brugsesteenweg met de Rijksweg verbind.  

“We wilden de ezel een vaste plek geven.”, legt Burgemeester Francis Benoit uit, “Hij is mooi en kan langer meegaan dan een jaar. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe locatie voor dit prachtig kunstwerk.  Nu ziet iedereen die Kuurne binnenrijdt ons symbool. Als ambassadeur van onze gemeente heet de ezel alvast iedereen welkom.”  De ezel werd zo geplaatst dat hij kijkt in de richting van Kortrijk, volgens de legende. De ezels kwamen uit Kuurne en gingen naar de markt, beladen met groenten en belletjes, waardoor de Kortrijkzanen wakker werden en zeiden: “De ezels van Kuurne zijn daar.”  In april sloot de gemeenteraad van Kuurne een overeenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer, waardoor de ezel op deze plek kan blijven staan. Het houten kunstwerk zal hopelijk nog jaren meegaan. Ondertussen kan het gemeentebestuur misschien kijken naar een permanent kunstwerk.  De kosten voor de ezel bedroegen 1500 euro.”   

Het kunstwerk was al te bewonderen op verschillende locaties in Kuurne.  Zo kon het publiek voor de eerste maal er mee kennis maken in Sente voor het slotfeest van 900 jaar Kuurne.  Daarna verhuisde het kunstwerk richting Marktplein, en ook op Sint-Pieter hielt het even halt voor de aankomst van Kuurne-Brussel-Kuurne.   Jason Vandekerckhove, de maker van het kunstwerk, is echter geen onbekende en creëert samen met KSA Leiezonen ook elk jaar grote constructies voor het tentenkamp in Bohan voor de jeugdbeweging. Eerdere creaties omvatten een paard, een ark, een colosseum en in 2023 een kerk. “Normaal is de constructie de basis van het kampvuur. Nu wordt het niet verbrand maar een herkenningspunt voor onze gemeente. Ik daar ben ik dan ook trots op”, besluit Burgemeester Francis Benoit.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op