BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Mila Descamps van het Guldensporencollege Harelbeke wint ‘Junior Journalist 2024’

Mila Descamps

BRUSSEL/HARELBEKE/KUURNE – Mila Descamps, een dertienjarige studente aan het Guldensporencollege in Harelbeke, heeft de eerste plaats behaald in de nationale ‘Junior Journalist’-wedstrijd van 2024 georganiseerd door het Davidsfonds. Met haar opstel ‘Oost West Cake Best’ wist ze de jury te overtuigen en werd ze bekroond tot laureaat in haar categorie.

Elk jaar nodigt het Davidsfonds duizenden jonge schrijvers uit om deel te nemen aan de ‘Junior Journalist’-wedstrijd, met als doel hun creativiteit te stimuleren. Dit jaar was het thema ‘Oost west, thuis best!?’ waarbij deelnemers de vrijheid kregen om hun eigen interpretatie van het thema te geven.

Familiegeschiedenis

Mila, afkomstig uit Kuurne en een studente Latijn in het eerste middelbaar aan het Guldensporencollege in Harelbeke, liet haar verbeelding de vrije loop en putte inspiratie uit haar familiegeschiedenis. Haar opstel ‘Oost West Cake Best’ werd geprezen als een treffende illustratie van het thema. “De heerlijke cake van mijn oma was dé inspiratiebron. Bovendien is het een familierecept”, vertelt Mila trots, “Zelf schrijf ik eigenlijk niet zoveel, maar toen mijn leerkracht Nederlands de klas motiveerde om deel te nemen aan de wedstrijd ben ik in mijn pen gekropen.   Aan mijn deelname koppelde ik echter geen verwachtingen.  Het was dan ook een totale verrassing toen ik plotseling door mijn school op de hoogte werd gebracht dat ik bij de laatste drie genomineerden was van de wedstrijd en ik uitgenodigd werd naar het Vlaamse Parlement.”

Niet aan proefstuk toe

Mila is echter niet aan haar proefstuk toe om deel te nemen de’ Junior Journalist’- wedstrijd uitgeschreven voor het Davidsfonds gezien ze ook al toen ze in het vijfde en het zesde leerjaar zat in de Kuurnse Wijzerschool deelnam aan de wedstrijd en ook toen bij de lokale laureaten eindigde.

“Ambities om journalist te worden heb ik alvast niet”, gaat Mila verder, “Schrijven is echter geen van mijn hobby’s.  Mijn interesse gaat eerder uit naar toneel.  Al enkele jaren volg ik dan ook aan de academie de richting woord.  Ik voel me immers goed als ik een rol mag vertolken binnen een toneelstuk.  Daarnaast lees ik ook graag, waarbij fictie mijn voorkeur geniet.”

Lokale voorrondes

De competitie begon met lokale voorrondes, waarbij meer dan 10.000 inzendingen uit Vlaanderen en Brussel werden ontvangen. Mila was een van de gelukkigen die doorging naar de nationale finaleronde, waar ongeveer honderd schrijvers streden om de titel van ‘Junior Journalist’.

Aangenaam verrast

Op zondag 21 april verzamelden de finalisten zich in het Vlaams Parlement, waar de winnaars werden bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie. Mila was aangenaam verrast door haar overwinning. “Ik had zelfs niet verwacht dat ik de top 3 zou halen, omdat er heel veel deelnemers zijn uit Vlaanderen en Brussel. Ik had wat gezonde stress, maar mijn vader, grootouders en tante zijn meegegaan en waren heel trots,” vertelt Mila. De finaleronde werd opgeluisterd door een kunstenaar die tijdens het voorlezen van de winnende teksten zandtekeningen maakte, wat een indrukwekkende toevoeging was aan het evenement.

Diploma, filmtickets en boeken

Naast de prestigieuze titel ontving Mila ook een diploma, filmtickets en boeken. Bovendien werd het Guldensporencollege in Harelbeke beloond met een boekenbon om hun schoolbibliotheek te verrijken.

Mila’s talent en toewijding werden ook erkend door het Davidsfonds Kortrijk, dat haar werk omschreef als een verhaal van tradities en het volgen van je passie. De organisatie bezocht Mila persoonlijk in haar klas, waar ze een certificaat als nationaal winnaar ontving, samen met een abonnement op een 14-daags tijdschrift voor jongeren. Bovendien werden waardebonnen van 30 euro uitgereikt om boeken aan te schaffen voor de klas.

Mila’s succes in de ‘Junior Journalist’-wedstrijd getuigt niet alleen van haar schrijftalent, maar ook van haar vermogen om verhalen te vertellen die resoneren met een breed publiek. Haar inspirerende prestatie zal ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten op haar school en gemeenschap.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving