BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Nog 74 Oekraïense kinderen wonen in Vlaamse pleeggezinnen

Nog 74 Oekraïense kinderen wonen in Vlaamse pleeggezinnen

BRUSSEL – Ruim twee jaar na de inval van Rusland in Oekraïne verblijven nog 74 Oekraïense kinderen en jongeren op de vlucht in een pleeggezin in Vlaanderen. Meer dan 100 kinderen keerden intussen terug naar Oekraïne of werden herenigd met hun ouders in België of elders in Europa.

Meteen na de start van het gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne kwam er een grote vluchtelingenstroom op gang. “Heel wat Oekraïense gezinnen sloegen op de vlucht voor de oorlog: richting Polen of naar andere landen in Europa” zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien. “Maar ook heel wat kinderen en jongeren moesten hun ouders achterlaten in Oekraïne en gingen alleen op weg naar een veiligere plek. In Vlaanderen zetten we toen onmiddellijk in op opvang binnen pleeggezinnen. Twee maanden nadat de oorlog uitbrak, konden op die manier al 106 jongeren opgevangen worden.”

Vraagtekens

Op dit moment vinden nog 74 jongeren uit Oekraïne een thuis in een pleeggezin. “In totaal vingen we zo’n 200 kinderen op sinds de start van de oorlog” legt Heselmans uit. “Het merendeel van die kinderen is intussen dus teruggekeerd naar Oekraïne of is herenigd met zijn of haar ouders in België of in een ander Europees land. Maar voor 74 kinderen blijft een pleeggezin nodig. Hun ouders vinden het veiliger dat ze hier bij hun pleeggezin blijven, omdat de oorlog blijft woeden en er elk moment nog gevaar dreigt. Voor hen zijn er alleen maar grote vraagtekens hoe hun toekomst eruit ziet.”

Stabiliteit

Ondanks een gebrek aan een duidelijk perspectief, voelen kinderen zich goed in hun pleeggezin. “We willen kinderen vooral zo onbezorgd mogelijk laten opgroeien” zegt Heselmans. “Ze lopen school en hebben intussen een vriendenkring uitgebouwd en oefenen hobby’s uit. Op die manier proberen we in te zetten op een zo normaal mogelijk gezinsleven. Al blijft dat natuurlijk relatief: ook hier volgen ze het nieuws op de voet over de oorlog in hun thuisland. Ook hier maken ze zich zorgen over de veiligheid van hun ouders, familie of vrienden. Door zoveel mogelijk contact te houden met het thuisfront via WhatsApp en FaceTime, proberen we een deel van die angst weg te nemen. Maar de onzekerheid zullen we tot het einde van het conflict nooit helemaal kunnen wegnemen.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving