BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Omgeving Sint-Pieterskerk wordt nieuwe tijdelijke ontmoetingsplek

Howest

KUURNE – Sinds vrijdagmiddag heeft een deel van de parkeerplaats naast de Sint-Pieterskerk in Kuurne een opvallende groene transformatie ondergaan. Het initiatief, genomen door tweedejaarsstudenten Netwerkeconomie aan Howest, heeft een duidelijk doel: steen en beton vervangen door groen en ontmoeting.

Wie er langs komt, kan er nauwelijks omheen. De tijdelijke herinrichting volgt op een ludieke wedstrijd waarin Kuurne eind vorig jaar als winnaar uit de bus kwam. Van de dertien steden aangesloten bij Leiedal, namen zes deelnemers het tegen elkaar op met als doel de betonstructuur om te vormen tot een groene ontmoetingsplaats.

Terrein met enorm potentieel

Anzegem, Harelbeke, Spiere-Helkijn, Wevelgem, Zwevegem en Kuurne streden mee in de wedstrijd, maar uiteindelijk werd Kuurne bekroond tot winnaar. “Dankzij deze actie kunnen we experimenteren en ontdekken wat wel en niet werkt op Sint-Pieter”, legt schepen van openbare ruimte, vergroening en jeugd Willem Vanwynsberghe uit. “Het terrein heeft enorm potentieel voor ontmoeting en groen, niet alleen voor de buurt, maar ook voor de scholen en verenigingen in de omgeving. Als gemeente blijven we hier sterk op inzetten en zijn we verheugd met de tijdelijke invulling bedacht door de studenten!”

De studenten die het project verwezenlijkten

Gebaseerd op feedback

Een van de studenten die meewerkte aan het project was Berte Damiens. “Het ontwerp van de tijdelijke ingreep werd volledig gebaseerd op feedback die we eind vorig jaar ontvingen via onze verrassende actie met zes houten tribunes,” legt Berte uit. “Die werden toen onaangekondigd op zes verschillende locaties geplaatst en nodigden omwonenden en passanten uit om na te denken over duurzamer gebruik van de publieke ruimte. Het doel was om een levendige en interactieve plek te creëren, een ontmoetingsplaats. Ook de haalbaarheid werd zorgvuldig beoordeeld.”

Nadat het werk voltooid was, presenteerden de studenten en Leiedal de resultaten aan het gemeentebestuur tijdens een workshop met gemeentelijke diensten. “Dit zal een belangrijk draagvlak creëren voor veranderingen in onze openbare ruimte,” verklaart schepen Annelies Vandenbussche. “Op deze manier kunnen we onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de locatie op langere termijn te ontharden en meer ruimte te geven aan groen en ontmoeting.”

Het project werd vrijdagnamiddag feestelijk geopend met ijsjes voor alle aanwezigen  De tijdelijke opstelling zal minstens twee maanden blijven staan tot aan het Sint-Pietersfestival.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
3 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online