BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Provincie Oost-Vlaanderen en gemeente Nazareth ontwikkelen fietsroutekaart voor veiliger fietsverkeer

Provincie en gemeente Nazareth ontwikkelen fietsroutekaart voor veiliger fietsverkeer

NAZARETH/GENT – Provincie Oost-Vlaanderen en gemeente Nazareth stelden de fietsroutekaart van Nazareth voor. Naast de meest gebruikte fietsroutes, toont deze kaart ook de knelpunten op die routes. De fietsroutekaart is een belangrijk onderdeel van de ambitie van Nazareth om ook een echte fietsgemeente te worden. Aan de knelpunten werden ook acties gekoppeld die de fietsroutes veiliger moeten maken.

De fietsroutekaart kwam tot stand dankzij een doorgedreven samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, gemeente Nazareth en haar inwoners en UGent. De burgers gaven input over de fietsroutes die ze het vaakst gebruiken. Ze duidden daarbij ook meteen de obstakels aan die ze op hun weg tegenkwamen. Stakeholders zoals de Fietsersbond, scholen en ondernemers verfijnden vervolgens de routes en knelpunten. Het lokaal bestuur koppelde tot slot acties aan de knelpunten die toelaten om de fietsroutes veiliger te maken.

“De fietsroutekaart is een mooie stap vooruit in ons engagement om van Nazareth een echte fietsgemeente te maken. We beseffen dat er nog veel werk aan de winkel is. Alles start met het in kaart brengen van de routes en de gevaren die erop liggen. Dat onze eigen burgers hieraan hebben meegewerkt, en met veel enthousiasme hebben aangegeven waar de moeilijkheden liggen, bewijst dat zij dezelfde ambitie hebben: Nazareth omtoveren tot een waar fietsparadijs” zegt
​Ivan Schaubroeck, schepen van Mobiliteit Nazareth.

Fietsroutekaarten voor de hele provincie

Van 2008 tot 2020 liep het project Schoolroutekaarten, waaraan 44 gemeenten deelnamen. Vanaf 2021 werd dit initiatief uitgebreid, naar kaarten voor alle fietsers en fietsroutes … de Fietsroutekaarten.

In 2022 werden de eerste Fietsroutekaarten voorgesteld in Zele, Erpe-Mere, Mariakerke (Gent) en Buggenhout. In 2023 volgden Geraardsbergen en Lede. Nu is Nazareth aan de beurt. Binnenkort worden de Fietsroutekaarten van Merelbeke en Eeklo voorgesteld. De opmaak van de kaart van Melle loopt nog en binnenkort wordt de opmaak in Lievegem opgestart.

Voor de Provincie Oost-Vlaanderen is een fietsvriendelijk beleid al jaren een belangrijk speerpunt. De Provincie legt zelf fietssnelwegen aan en lokale besturen kunnen provinciale subsidies krijgen voor de aanleg van fietspaden. Ook via het tragewegenbeleid worden trage wegen befietsbaar gemaakt. De fietsroutekaart vormt een belangrijk sluitstuk van het Provinciaal fietsbeleid.

De fietsroutekaart kan je online raadplegen via Fietsroutes Oost-Vlaanderen of deze link.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving