BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Toerisme Oost-Vlaanderen opent wandelnetwerk Dendervallei Noord

Toerisme Oost-Vlaanderen opent wandelnetwerk Dendervallei Noord

DENDERSTREEK – Wandelaars kunnen in Scheldeland voortaan ook op pad langs het nieuwe wandelnetwerk Dendervallei Noord, goed voor net geen 400 kilometer aan bewegwijzerde wandelwegen in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert en Lede. Het nieuwe wandelnetwerk is het tweede van vijf aaneengesloten wandelnetwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen uitrolt in het gebied rond Schelde en Dender.

Het wandelnetwerk Dendervallei Noord stuurt wandelaars op pad langs grotendeels onverharde wegen en weggetjes in het noordelijke deel van de Dendervallei, in de buurt van de Dender en haar vele zijriviertjes. Met de handige doe-het-zelf formule van knooppunten kunnen ze à la carte hun eigen wandelmenu samenstellen, helemaal volgens de inspiratie van het moment, hun gezelschap of hun wensen qua afstand. Toppers van het nieuwe wandelnetwerk zijn onder meer de Welle- en Kapellemeersen, de Geelstervallei, de Faluintjes, het Kravaalbos, Den Dotter en de natuurgebieden Osbroek en Gerstjens, die samen de groene long rond Aalst vormen. Wandelaars wordt aangeraden om in elk seizoen waterdichte wandelschoenen aan te trekken, zeker in de natuurgebieden die deel uitmaken van dit wandelnetwerk.

Tweede van vijf wandelnetwerken Het nieuwe wandelnetwerk sluit naadloos aan op de wandelnetwerken Brabantse Kouters en Scheldevallei Oost, wat het mogelijk maakt extra langere wandelingen uit te stippelen. Het wandelnetwerk Scheldevallei Oost werd gelanceerd in september 2023 en was het eerste van vijf nieuwe aaneengesloten wandelnetwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen realiseert in de Schelde- en Dendervallei, tot een stukje Vlaamse Ardennen.

Dat gebeurt in verschillende fases, tot in de tweede helft van 2025. Eens de netwerken volledig klaar zijn, zullen wandelaars eropuit kunnen langs ruim 1.000 kilometer aan nieuwe Oost-Vlaamse wandelpaden. Eind juni krijgen de wandelnetwerken Scheldevallei Oost en Dendervallei Noord al het gezelschap van een derde wandelnetwerk, Tussen Zwalm en Dender. Dat situeert zich op het grondgebied van Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele, Zottegem en Herzele.

Opsteker voor de lokale economie

‘Wandelnetwerken betekenen telkens opnieuw een win-win voor iedereen’, zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen. ‘In de eerste plaats voor wie er graag te voet opuit trekt. Aan de hand van het knooppuntensysteem kunnen wandelaars telkens opnieuw hun eigen routes samenstellen, volledig vrij en flexibel. Een zondagse uitstap met de familie bijvoorbeeld of een langere trip solo of met z’n tweeën. Daar hoort doorgaans een stop bij aan een cafeetje of een eetgelegenheid, of een nachtje blijven logeren. Zo serveren wandelnetwerken en het bijhorende wandeltoerisme niet alleen gratis en gezonde ontspanning, maar geven ze ook een impuls aan de lokale economie. De betrokken steden, gemeenten en ondernemers kunnen met de netwerken ook nieuwe eigen initiatieven ontwikkelen – routes op maat van hun gasten bijvoorbeeld – of de nieuwe wandelmogelijkheden aanwenden als troef in hun eigen promotie.’

De wandelnetwerkkaart Dendervallei Noord kost € 6 en is te koop via www.routen.be/webshop, de Diensten voor Toerisme en de boekhandel.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving