BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

VIVES Kunstwerk ‘Stille Strijd’ siert Leieboorden

VIVES Kunstwerk ‘Stille Strijd’ siert Leieboorden

KORTRIJK – Na een tussenstop in Oostende en Brugge, komt kunstwerk Stille Strijd nu ook naar Kortrijk. Het zal drie weken langs de Leieboorden te zien zijn . Het werk wil het taboe rond zelfdoding bij jongeren doorbreken. Want zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar.

“Stille Strijd” is een groot standbeeld van een in elkaar gedoken meisje, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar SAZZA. Het kunstwerk kaart het taboe aan dat leeft rond depressie en zelfdoding bij jongeren, en het onbegrip dat er vaak bij komt kijken. Het beeld draagt een knalgele hoodie. De gele kleur staat symbool voor de vrolijkheid die veel depressieve jongeren naar buiten uitstralen, terwijl het mentaal niet goed met ze gaat.

Knalgele hoodie

Daarnaast is geel de kleur van hoop. “Het is belangrijk dat jongeren zich ervan bewust zijn dat praten over je mentale problemen de eerste stap naar hulp is. Waakzaam zijn en het gesprek aangaan kan het leven van een jongeren redden”, aldus SAZZA.

Vlaamse hulporganisaties

Aan het Stille Strijd beeld hangt een label met een directe verwijzing naar de Zelfmoordlijn 1813 en een QR code die linkt naar de website www.stillestrijd.be. “Suïcide en mentale gezondheid zijn precaire onderwerpen waarbij je secuur moet communiceren. Ik heb dan ook inhoudelijk advies gevraagd aan verschillende hulporganisaties zoals het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (de Zelfmoordlijn1813), Werkgroep Verder na Zelfdoding, de Centra Geestelijke Gezondheidszorg- Suïcide Preventie en VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie)”, aldus SAZZA.

Regionale vertaling

Op dinsdagvoormiddag 14 mei, wordt een vorming voor eerstelijnswerkers georganiseerd in BK6 door het CCG-SP West-Vlaanderen.

Deze vorming behelst onderwerpen zoals signalen herkennen en bespreekbaar stellen, risico-inschatting, gesprekstechnieken en doorverwijzing. ‘s Avonds is er om 20u00, een algemene lezing voor het brede publiek. Daarin worden de nodige handvaten aangereikt om zo goed te kunnen reageren op mensen in de omgeving die aan zelfdoding denken. Inschrijven en meer info op: www.durf2030.eu/stille-strijd.

‘Ge Durft!’

De komst van het kunstwerk is meteen ook de start van ‘Ge Durft!’, een 3-jarig traject waarin jongeren met mentale kwetsbaarheid zelf actor worden en samen met culturele en sociale partners zelf projecten opstarten.

Dit project wordt door DURF2030 en VIVES met steun van Vlaanderen uitgerold in Kortrijk en omliggende. Het eindigt in 2026 met een tweedaags congres rond (mentale) kwetsbaarheid bij jongeren.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Sundown Festival bij Wever en Ducré

Sundown Festival bij Wever en Ducré

KORTRIJK – Op vrijdag 7 juni verzamelde verlichtingsfabrikant Wever en Ducré, medewerkers en klanten, op haar bedrijfsterrein op Evolis Kortrijk, dat voor de gelegenheid werd