BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Wie helpt het Leieslagcomité aan witte vredesduiven?

Leieslag

KUURNE – Op vrijdag 24 mei wordt voor de 78ste keer de Leieslag herdacht. Na de herdenkingsviering in de Sint-Michielskerk volgt een optocht naar het Leiemonument, waar een bloemenhulde plaats zal vinden. Aansluitend wordt in de 12de Liniestraat eer betoond aan de gesneuvelde soldaten van het 12de Linieregiment, waarna een slotplechtigheid zal plaatsvinden op het Marktplein.

Het Leieslagcomité vergeet ook dit jaar de gesneuvelden van de Leieslag niet. Voor de 78ste keer brengt het comité hulde aan allen die het leven lieten tijdens deze veldslag. Voor deze editie verleent het 12de Linieregiment, bestaande uit ongeveer 45 personen, wederom graag zijn medewerking aan de herdenking.

Koninklijke Muziekkapel van de Marine

“Naast het 12de Linieregiment verleent ook de Koninklijke Muziekkapel van de Marine zijn medewerking aan deze herdenking,” vertelt Wilfried Dujardin van het inrichtende comité. “Vroeger werd onze herdenking telkens op zondag gehouden. Enkele jaren terug kwam daar echter verandering in, nadat defensie had gepleit om de herdenking zo dicht mogelijk bij 24 mei te laten plaatsvinden. Eigenlijk kan je de herdenking opsplitsen in drie grote onderdelen: een kerkelijke, militaire en burgerlijke dienst. Vanaf dit jaar hebben we echter een wijziging aangebracht aan de dienst op het Marktplein. De bloemenhulde die voorgaande jaren werd gedaan door de gemeente en defensie aan het monument bij de kerk, wordt vanaf deze herdenking vervangen door een bloemenhulde gebracht door kinderen.”

Witte Vredesduiven

Daarnaast waren er plannen om vredesduiven los te laten bij het monument langs de Leie. “Tot op heden zijn we er echter nog niet in geslaagd om enkele vredesduiven te vinden.”, gaat Wilfried verder, “Daarom wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen aan mensen die witte duiven ter beschikking hebben en deze willen uitlenen voor de herdenking.

Wie duiven wil ter beschikking stellen, kan contact met mij opnemen via info@leieslagkuurne.be.”  Voor het volledige programma kunt u terecht op www.leieslagkuurne.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op