BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

Cricket in de Kijker: De Missie van Aadil Diwan Ali en de Kortrijk Warriors

Kortrijk Warriors

KORTRIJK/KUURNE – Voor Aadil Diwan Ali (33) heeft de sport cricket weinig geheimen meer. Onlangs schitterde Aadil nog in het VRT-programma ‘Goed Gespeeld’, waarin hij samen met zijn neef Zeshan cricket in de kijker plaatste. Hoewel Aadil in Kuurne woont, richtte hij in 2020 samen met zijn neef Addnaan het cricketteam Kortrijk Warriors op. Inmiddels beschikken de Kortrijk Warriors over een mannen-, vrouwen- en twee jeugdploegen.

Aadil Diwan Ali heeft een duidelijk doel: cricket op de kaart zetten. Aadil, die in het dagelijks leven IT-analist is, maakte al van jongs af aan kennis met het balspel via zijn twee ooms, die het spel leerden in hun thuisland Pakistan. Toch moeten we het ontstaan van cricket dichter bij huis zoeken. “Cricket is eigenlijk een balspel dat ontstaan is in Zuid-West-Vlaanderen,” vertelt Aadil. “Het waren West-Vlaamse wevers en textielarbeiders die het in de 14e of 15e eeuw meenamen naar Engeland, waar ze gingen werken. Van daaruit werd de sport door de Engelsen verder verspreid naar hun kolonies, waardoor cricket wereldwijd een populaire sport werd. Wie denkt dat de sport bij ons uitstierf na die oversteek naar Engeland, heeft het mis. In België tellen we momenteel rond de 75 competitieve cricketploegen, waaronder de Kortrijk Warriors, een team dat ik in 2020 samen met mijn neef Addnaan leven heb ingeblazen.”

Cricketteam voor dames

“We willen onze club voor iedereen toegankelijk maken, zonder onderscheid van afkomst, rang of stand.  Momenteel hebben de Kortrijk Warriors zo’n 100 leden. Via onze jeugdwerking proberen we jongeren van straat te houden en hen waarden bij te brengen. Onze mannenploeg staat genoteerd in de vierde klasse. Vooral het oprichten van een cricketteam voor dames was een grote uitdaging, gezien vrouwen met een allochtone achtergrond niet snel de stap durven zetten om toe te treden tot een sportclub. Toch zijn we erin geslaagd ook deze missie tot een goed einde te brengen. Zes dames uit onze vrouwenploeg zijn zelfs actief binnen de Belgische Nationale damescricketploeg.   De sport is eigenlijk gemakkelijk aan te leren en we zien ons ledenaantal jaar na jaar groeien. Wekelijks zijn er twee trainingen, die echter alleen doorgaan bij mooi weer, omdat ons materiaal weersgevoelig is.”

Onbekend en onbemind

Cricket is goed ingeburgerd in de familie van Aadil; ook zijn twee zussen beoefenen de sport. Cricket is een balsport waarbij twee ploegen van elf spelers om beurt gooien (bowlen) en slaan (batten) met een houten instrument, de cricketbat. Het team dat aan slag is, scoort door heen en weer te lopen over de middenzone van het speelveld, de cricketpitch, terwijl de bal in spel is. Het team met de meeste runs (punten) wint de match. De grootste cricketploegen in West-Vlaanderen vinden we terug in Brugge, Oostende en Kortrijk.  “Cricket is, na voetbal, de populairste sport ter wereld, maar toch blijft het in Europa onbekend en onbemind,” vervolgt Aadil, die een tijdlang deel uitmaakte van de Ostend Exiles.”

Deelname aan het VRT-programma ‘Goed Gespeeld’

“Met mijn deelname aan het VRT-programma ‘Goed Gespeeld’ wilde ik daar verandering in brengen en cricket in de kijker plaatsen. In het programma nemen vier duo’s het tegen elkaar op met als inzet een cheque van 2500 euro voor sportmateriaal. Elk deelnemend sportduo beoefent een andere sport. Zo was er in de uitzending waaraan ik deelnam aandacht voor cricket, schermen, rugby en ultimate frisbee. Aan de laatste twee sporten heb ik echter niet zulke goede herinneringen overgehouden. Bij het spelen van rugby kneusde ik een vinger en bij het beoefenen van ultimate frisbee scheurde ik mijn ligamenten. Desondanks heb ik aan mijn deelname aan het programma leuke momenten overgehouden. Ik vind het jammer dat we bij het schermen het onderspit moesten delven, anders hadden we het maximum aantal punten behaald. Inmiddels zijn de opgelopen blessures al vergeten (lacht). De hoofdprijs konden we echter wel meenemen richting Kortrijk, wat een welgekomen geschenk was voor onze club.”

Wie na het lezen van dit artikel interesse heeft in de sport, kan terecht op de Facebookpagina van de Kortrijk Warriors via www.facebook.com/kortrijkwarriorscricketclub.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Sport