BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Erfgoedredders Haaltert laat kinderen erfgoed ontdekken

Erfgoedredders Haaltert laat kinderen erfgoed ontdekken

HAALTERT – Dinsdag 18 juni was voor 222 schoolkinderen van drie scholen in Haaltert een grote dag. Ze namen het afgelopen schooljaar deel aan het traject Erfgoedredders en werden hiervoor beloond met de muzikale voorstelling ‘On(t)roerend erfgoed’ van Fijnbesnaard & compagnie in Centrum De Kouter. Het was het slotstuk van een begeleidingstraject van de Provincie Oost-Vlaanderen voor leerkrachten van het derde en vierde leerjaar.

Kinderen die erfgoed redden? Het kan! Via Erfgoedredders worden leerkrachten gedurende vier sessies begeleid door een team van erfgoedspecialisten. Ze worden voorbereid om erfgoededucatie te brengen in de klas en om een heuse erfgoedactie op het getouw te zetten.

Erfgoedredders

De juffen van VBS De Bloesem ontwikkelden met hun leerlingen de interactieve ‘Kapelletjeswandeling’ en ondernamen actie, om de eigenaars aan te sporen tot een goed onderhoud. De leerkrachten van BS De Krekel doken in het verleden, met een leerwandeling en een woordpuzzel. VBS Sint-Gorik pakt tijdens de laatste schoolweek uit met een zoekwandeling met escaperoomgehalte getiteld ‘Red erfgoed in Haaltert’.

Gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed: “Er zijn uit deze editie van Erfgoedredders drie mooie projecten uit de bus gekomen. Bij de Kapelletjeswandeling van VBS De Bloesem hielpen wij vanuit de Provincie om QR-codes langs het traject te plaatsen, zodat iedereen de wandeling kan doen en de informatie op zijn smartphone kan vinden. Het is altijd fijn als er een erfgoedspoor zichtbaar blijft nadat ons Erfgoedredders-team in een gemeente is gepasseerd.”

Samenwerken loont

​Erfgoedredders vindt elk jaar in een andere gemeente plaats. Dit schooljaar was Haaltert aan de beurt en is er nauw samengewerkt met Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Solva, Erfgoedcel Denderland en het gemeentebestuur van Haaltert.

“Vanuit het gemeentebestuur vonden we het belangrijk om dit provinciale project te ondersteunen. Het is voor de kinderen een unieke kans om hun gemeente beter te leren kennen en voor de leerkrachten een welkome ondersteuning om erfgoed in de les te introduceren” zegt schepen Bart Ottoy.

Niet alleen de scholen

Ook erfgoeddeskundigen en leerkrachten vormden een hecht team. Coaches Els Otte en Leen Vandaele betrokken erfgoeddeskundigen Nele De Cocker (provinciebestuur), Michael Van Houtte (Erfgoedcel Denderland), Raphaël De Mey (Solva), Willy De Loose (Heemkring Haaltert), Rik De Schepper (Mini Museum Mussenzele), Hans De Smet (Natuurpunt) en Hubert Verheijen (beiaardier). Voor het lokaal bestuur namen Sofie Van Melkebeke en Iñez Roelant deel. Het is nu al duidelijk, dat de samenwerking hier niet ophoudt en in de toekomst wordt verdergezet bij erfgoededucatie.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving