BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Gentse horecazaken kunnen gratis ‘food waste monitor’ testen

Gentse horecazaken kunnen gratis 'food waste monitor' testen

GENT – Voedselverspilling monitoren met slimme camera’s en een weegschaal, dat is wat ze in sociaal restaurant Parnassus, personeelsrestaurant De Stroom van de Stad Gent en bij Teamleader het afgelopen half jaar hebben gedaan.

Zo kregen ze inzicht in wat mensen weggooien en hoeveel. Gentse horeca-ondernemers kunnen nu gratis zo’n ‘food waste monitor’ testen dankzij een samenwerking van de Stad Gent en Arteveldehogeschool.

Een slimme camera en een weegschaal

In de strijd tegen voedselverspilling, stond er de afgelopen zes maanden, een ‘food waste monitor’ in sociaal restaurant Parnassus en de bedrijfsrestaurants van de Stad en Teamleader. Die bestaat uit een slimme camera en weegschaal en registreert, welk voedsel medewerkers en klanten weggooien en hoeveel. Het gaat bijvoorbeeld om keukenafval, maar ook om voedselresten op de borden. Via een dashboard krijgen de restaurants een overzicht. Het gaat om een onderzoek van Arteveldehogeschool waaraan de Stad meewerkt.

Aangepaste porties

Bij Parnassus werd het vaakst brood, gekookte pasta en rijst weggegooid. Daarom maken ze daar nu, heel wat minder van op voorhand en staan ze tijdens de lunchservice klaar om meer te bereiden, als er een tekort zou zijn. Ze merken ook dat de aanwezigheid van de weegschaal alleen al zorgt, dat klanten en medewerkers bewuster met voedselresten omgaan.

Ook bij Teamleader merken ze een verschil, maken ze nu minder op voorhand en zijn ze creatiever met restjes en ingrediënten. Het personeelsrestaurant De Stroom van de Stad Gent voorziet dan weer in extra sensibilisering naar bezoekers.

Horecazaken kunnen gratis testen

De monitors zijn nog niet zo gekend en vrij duur, maar via de Stad Gent en Arteveldehogeschool kunnen alle Gentse horecazaken voortaan gratis zo’n monitor uitproberen. Zo brengen ze hun voedselverliezen in kaart en leren ze waar in het proces de meeste voedselverspilling plaatsvindt. De vier monitors zijn beschikbaar tot midden 2026 en zijn aan te vragen via stad.gent/foodwastemonitor.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving