BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

In Harelbeke wordt op 15 juni de markttuin officieel geopend

In Harelbeke wordt op 15 juni de markttuin officieel geopend

HARELBEKE – De tijdelijke proefopstelling op het Marktplein krijgt vorm. De markttuin wordt deze week opgebouwd en wordt op zaterdag 15 juni officieel geopend, met een feestelijk moment van 10 tot 12 uur. Zaterdag kan iedereen al een eerste keer proeven van de mogelijkheden van de tuin.

Schepen Tijs Naert: “Het oorspronkelijke ontwerp van het Marktplein voldeed niet meer aan de steeds groter wordende vraag naar groen door de klimaatverandering. Het ontharden en vergroenen van een deel van het Marktplein is een eerste stap in de goede richting.”

Kortparkeerplaatsen ruimen baan

Het lokaal bestuur speelt in op de klimaatverandering en streeft naar een aantrekkelijk groen stadsbeeld. Een levendige markttuin met bloeiende bloemen en planten, schaduwrijke bomen, zit- en picknickbanken, een pannakooi en een fantasievol speelplein voor kinderen in plaats van kortparkeerplaatsen.

Bruisend Marktplein

Burgemeester Alain Top: “Het Marktplein moet een plek worden waar mensen samenkomen, waar de donderdagmarkt haar plaats vindt en waar het bruist van het leven. De markt groener maken is een roep van de inwoners waarmee we aan de slag zijn gegaan. We kozen voor een proefopstelling, omdat we hun mening verder willen horen. De gekozen plek schermt de straat af en heeft als enige plek op het Marktplein geen ondergrondse leidingen. We creëren zo een aaneengesloten veilige speelzone in combinatie met de fonteinen en het kerkplein. Bovendien heeft de tuin op deze manier maar een beperkte impact op de donderdagmarkt.”

Geïntegreerd in zomerevenementen

De Markttuin wordt geïntegreerd in de evenementen die plaatsvinden op het Marktplein. Bezoekers kunnen er pauzeren en rusten op de zitbanken. Passanten krijgen er de mogelijkheid hun lunch op te eten op de picknickbanken.

Mening geven kan digitaal aan de markttuin of online

“Natuurlijk vinden we het ook heel erg belangrijk om te weten wat onze inwoners en bezoekers van deze tijdelijke proefopstelling vinden. Daarom hangt er tijdens de duur van de opstelling een digitaal toestel ter plekke waarmee mensen hun mening kunnen geven. Wat vind je leuk? Of wat zou je anders doen? We horen het graag.” geeft schepen Dominique Windels mee.

Iedereen is welkom om zijn of haar mening te geven over de tijdelijke proefopstelling. Dat kan niet alleen ter plekke via het gebruiksvriendelijke en digitale toestel van Citizen Dialog Kit, maar ook online via hallo.harelbeke.be. Dat is meteen te raadplegen, want op het Marktplein is er gratis wifi.

Flyer

Directe omwonenden van de markttuin krijgen een flyer met de bevraging in de brievenbus, die ze kunnen invullen en afgeven in het stadhuis. Ook bij de marktkramers op de donderdagmarkt en de handelaars in de directe buurt van het Marktplein zullen flyers met de bevraging beschikbaar zijn.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Spring mee voor proper water

Spring mee voor proper water

HARELBEKE – Big Jump is een internationale ecologische actie, die jaarlijks plaatsvindt, om de povere waterkwaliteit van rivieren en waterlopen onder de aandacht van een