BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

In mei meer dan 2,1 miljoen passagiers en 60.000 ton vracht vervoerd op Brussels Airport

In mei meer dan 2,1 miljoen passagiers en 60.000 ton vracht vervoerd op Brussels Airport

ZAVENTEM – In mei verwelkomde Brussels Airport ruim 2.1 miljoen passagiers, een groei van 1,5% in vergelijking met mei 2023. De totale hoeveelheid getransporteerde vracht steeg met 0,4% tot bijna 60.000 ton.

In mei verwelkomde Brussels Airport 2.102.553 passagiers, dat zijn er 1,5% meer dan in mei 2023. De toevoeging van verschillende nieuwe routes hadden een positieve impact op de passagiersaantallen. Nouvelair vliegt voortaan van Brussels Airport naar Monastir (Tunesië), Air Arabia vliegt naar Rabat (Marokko) en Corendon Airlines vliegt naar Gazipasa/Alanya (Turkije).

Het aandeel vertrekkende transferpassagiers bedroeg 14%. Het aantal transferreizigers is lager dan in mei 2023, door een afname van het aantal intra-Europese overstappers. Het belangrijke segment van intercontinentale overstappers blijft groeien en ondersteunt de verdere ontwikkeling van het intercontinentale netwerk van Brussels Airport.

De tien belangrijkste landen in mei waren Spanje, Italië, Duitsland, Turkije, Griekenland, Portugal, Marokko, de Verenigde Staten, Frankrijk, Zwitserland.

Vrachtvolumes: 0,4% hoger dan in mei 2023

De totale vrachtvolumes via Brussels Airport zijn in mei met 0,4% gestegen ten opzichte van mei 2023 en komen uit op 59.102 ton. De luchtvrachtvolumes stegen met 1.4% tot 50.202 ton.

Het volvrachtsegment kende een daling van 6,4%, terwijl de vracht aan boord van passagiersvluchten met bijna 16% steeg. De expresdiensten stegen met bijna 1%, terwijl de getruckte vrachtvolumes met 5% daalde.

De voornaamste invoerregio’s zijn Azië, met een sterke stijging ten opzichte van mei 2023, door een toename op vlak van e-commerce, Afrika en Noord-Amerika. De voornaamste exportregio is opnieuw Afrika, gevolgd door Azië en Noord-Amerika.

Vliegbewegingen: daling met 0,1 % ten opzichte van mei 2023

In mei waren er 17.575 vliegbewegingen, een daling van 0,1% ten opzichte van mei 2023. Het aantal passagiersvluchten steeg met bijna 2%. Er waren deze maand gemiddeld 143 passagiers per vlucht, dat zijn er evenveel als vorig jaar.

Het aantal cargovluchten is met 2% gedaald tegenover 2023, voornamelijk als gevolg van de daling van het aantal vluchten in het express segment.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving