BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Kuurne Verbindt, het koffie- en theemoment die culturen kennis laat maken met elkaar

Ginger House

KUURNE – Op zaterdag 15 juni vindt tussen 14.30 en 16.30 uur op het speelplein aan het sportpark kant Boomgaardstraat het eerste verbindingsmoment plaats die als doel heeft de diverse culturen dichter bij elkaar te brengen. De initiatiefnemers van dit netwerkmoment zijn de zussen Asma Diwan Ali en Razwana Zubair, beiden geboren in Pakistan maar al vele jaren woonachtig in Kuurne. Deelname aan dit verbindingsmoment is volledig gratis.

Wie de sfeer wil proeven van koffie, thee, gebak en verbinding tussen diverse culturen is van harte welkom op zaterdag 15 juni tussen 14.30 en 16.30 uur op het speelplein gelegen naast het jeugdcentrum. Voor de eerste keer vindt dan in Kuurne het evenement ‘Kuurne Verbindt’ plaats. De initiatiefneemsters achter ‘Kuurne Verbindt’ zijn de zussen Asma Diwan Ali en Razwana Zubair. Zij haalden de mosterd voor dit evenement bij Ginger House & Co uit Bredene, een initiatief dat een viertal jaar terug werd opgestart door hun zus.

Speelveld pick-nick

“Onze missie met deze eerste ‘Kuurne Verbindt’ is het verbinden en samenbrengen van mensen, met of zonder migratieachtergrond, over de verschillende generaties heen, al dan niet in familieverband”, zegt Razwana Zubair, die in het dagelijks leven werkzaam is bij het Vlaams agentschap Integratie en Inburgering. “Via onze speelveld pick-nick willen we op zaterdag 15 juni de deelnemers aan ons gratis evenement kennis laten maken met elkaar en in gesprek laten gaan om zo elkaar beter te leren kennen en dit over de diverse aanwezige culturen heen. Om deze gesprekken aangenaam te laten verlopen, voorzien wij koffie, thee en taart. Daarnaast krijgt elke deelnemer ook een verbindingskaart met daarop twaalf opdrachten om het gesprek op gang te brengen en de schrik voor het onbekende weg te nemen.”

Positief belichten van elke cultuur

“De focus van dit netwerkevenement ligt op het positief belichten van elke cultuur en elkaar zo op een positieve manier beter te leren kennen.    Het idee komt eigenlijk van mijn zus die de aanslagen in Zaventem van 22 maart 2016 zag als een wake-upcall voor haar.  Daags na deze aanslag pendelde ze, zoals elke dag, met een groepje treinvrienden vanuit het station van Oostende richting Gent, waar ze tewerk gesteld was bij het OCMW. Haar pendelgenoten wisten echter even niet hoe ze in haar aanwezigheid moesten reageren. Zelf benoemde ze het als angst voor het anders-zijn, angst voor wat ons uit onze comfortzone lokt. En toen zei ze tegen haar treinvrienden ‘Hé, ik ben dezelfde Rukhsana van voor de aanslagen.  Ik betreur even hard als jullie wat er gebeurd is.’  Dit zorgde ervoor dat de rust terug kwam en het ‘wij-zij-gevoel’ tussen ons allen opnieuw verdween.”

Wij-gericht familiesysteem

“In Pakistan groeide ikzelf en mijn zussen vooral op in een ‘wij-gericht familiesysteem’.  Toen we naar België kwamen kregen wij de kans om te proeven van een ‘ik-gericht systeem’. Het  was en is dan ook een uitdaging voor mezelf en mijn zussen hoe beide systemen op een gezonde  manier met elkaar te doen samenleven.  In de  maatschappij van vandaag ligt immers de focus vooral op het verschil tussen beide systemen, maar daar willen we met ‘Kuurne verbindt’ nu verandering in gaan brengen en iedereen, tot welke cultuur hij of zij ook behoort, met elkaar verbinden, want we hebben allemaal meer gemeen met elkaar dan dat we zelf denken! Met ‘Kuurne Verbindt’ willen we tevens zaken die gevoelig liggen in de maatschappij bespreekbaar maken en zo gevormde visies proberen te ontkrachten. We hopen alvast dat ‘Kuurne Verbindt een Kruisbestuiving mag gaan worden over de diverse culturen heen om zo iedereen dichter bij elkaar te brengen.  Wij hopen alvast dat onze eerste ‘Kuurne verbindt’ een groot succes mag gaan worden, zodat wij op regelmatige basis in de toekomst ons evenement kunnen blijven herhalen.”

Twaalf verbindingsvragen

Wie wenst deel te nemen aan ‘Kuurne Verbindt’ hoeft zich niet vooraf te registreren en kan zich op zaterdag 15 juni gewoon aansluiten bij het evenement dat om 14.30 uur van start gaat.  Wie de twaalf verbindingsvragen tot een goed einde weet te brengen op zijn verbindingskaart wordt eveneens bedacht met een geschenkje.  Iedereen is welkom.

Meer info: https://www.gingerhouse.be/

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
6 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws, Samenleving
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online