BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Foto Reportage, Nieuws, Samenleving

Laatste schooldag voor juf Nathalie wordt dag vol verrassingen

VBS Sint-Pieter

KUURNE – Donderdag heeft VBS Sint-Pieter afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove.   Het werd alvast een heel bijzonder afscheid voor zowel juf Nathalie maar even zeer voor  de leerlingen als haar collega’s van VBS Sint-Pieter.   Voor Juf Nathalie begon alles zes weken terug toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.

Na 39 jaar voor de klas te hebben gestaan heeft juf Nathalie Vandekerckhove afgelopen donderdag afscheid genomen van VBS Sint-Pieter.   Juf Nathalie studeerde af in 1985 aan het instituut O.L.V. Visitatie in St-Amandsberg en kon daarna snel aan de slag in de vrije scholen in Kuurne.   Haar liefde voor de kinderen en haar werk waren altijd duidelijk, ze beschouwde haar taak nooit als werk, maar als een passie.

“Ik heb altijd veel belang gehecht aan waarden”, opent juf Nathalie Vandekerckhove, “Deze waarden probeerde ik steeds onbewust op een speelse en aangename manier mee te geven.  Maar doorheen mijn carrière heb ik ook veel zien veranderen.  Uitgeschreven lesvoorbereidingen ruimden plots plaats voor lesvoorbereidingen op de laptop.   Wat vroeger werd verteld en uitgelegd, kan nu visueel worden getoond op scherm en noem maar verder op.” 

Zo’n  vaste dagelijkse waarde in de klas van juf Nathalie vond dagelijks plaats om 11.15 uur gezien juf Nathalie dan poppenkast speelde in ’t kapelleke, de voormalige kapel van het klooster. Haar poppenkastvoorstellingen waren uniek, met meer dan 250 zelfgemaakte poppen, elk met hun eigen eigenschappen en stem. Piepke de muis, die altijd alles goed deed, en het varkentje dat steeds alles overhoop haalde, waren populaire figuren. “Daarnaast waren er ook nog een toverkonijn en foute Mie, die alles verkeerd zei tot groot plezier van de klas”, gaat juf Nathalie verder, “Maar ook waarden zoals eerlijkheid, respect en vriendelijkheid waren altijd belangrijk voor mij .”   Op de vraag wat ze nu gaat doen, antwoordde juf Nathalie dat ze vooral haar kindjes zal missen, terwijl ze een traantje wegpinkte. Ze heeft beloofd regelmatig terug te keren naar de school.

Maar ook de leerlingen en de collega’s van Juf Nathalie lieten haar donderdag niet zomaar vertrekken.  Nadat juf Nathalie werd opgehaald met een riksja volgde een rit richting VBS Sint-Pieter waar een erehaag haar stond op te wachten van enthousiaste kleuters en leerlingen van de lagere school, allemaal verkleed als personages uit haar geliefde poppenkast.

De verrassing was alvast perfect geslaagd, gezien niemand, zelfs de jongste kinderen niet, iets hadden verklapt aan juf Nathalie.  Ook de directie van de school zat trouwens mee in het complot, gezien deze juf Nathalie hadden gevraagd om haar vrije dag voor een keer in te ruilen, waardoor juf Nathalie dus totaal was verrast toen directeur Jan Vanwynsberghe haar kwam ophalen. “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”, lacht juf Nathalie die eigenlijk plannen had om de markt van Harelbeke te bezoeken, “Al zes weken lang wordt ik elke dag verrast, meteen goed voor in totaal 24 verrassingen. Deze varieerden van een verrassingsontbijt, bloemen, een verwenkoffie, uit eten gaan, een taartje, tot een puzzel met hond en kat (ze is namelijk gek op katten), foto’s van vroeger, ballonnen met krasbiljetten, chocomousse en kattensnoepjes voor haar poes. De creativiteit kende geen grenzen.”

Ondertussen heeft juf Nathalie alle klasfoto’s met de juiste namen ingekleefd en liggen alle kaartjes die ze ooit kreeg mooi gerangschikt om opnieuw te lezen. Stilzitten is immers niets voor haar.  De tijd die nu vrijkomt zal ze nu aanwenden om te tekenen en te schilderen. Daarnaast wil ze ook graag poppenkast spelen in ziekenhuizen voor zieke kindjes, zodat ook zij een plezierige tijd kunnen beleven.

Juf Nathalie is echter een grensgeval.  Ze is afkomstig van Kuurne maar is nu woonachtig in Bavikhove.  Ze is gehuwd met Herman Vanwynsberghe, die na een carrière van 44 jaar in de technische dienst van het ziekenhuis in Kortrijk eveneens enkele maanden terug met pensioen ging.

We zullen juf Nathalie enorm missen en zijn dankbaar voor alle mooie herinneringen en de liefde die ze ons heeft gegeven, klinkt het bij haar collega’s en de directie van de school.  We wensen haar het allerbeste voor de toekomst!

Laatste schooldag voor juf Nathalie

Foto Hendrik Lefebvre

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Foto Reportage, Nieuws, Samenleving