BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

NV De Middenstand is eeuw oud

Middenstand 100 jaar

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op het gemeentehuis. Ter ere van deze huldiging staat zondag ook een feestelijke receptie voor ongeveer 80 genodigden op de agenda, die zal plaatsvinden in ‘De Middenstand’. Om deze bijzondere verjaardag extra in de kijker te zetten, wordt tijdens de Ezelsfeesten een tentoonstelling gehouden in het oude gemeentehuis. Hierop zal, aan de hand van diverse foto’s, de geschiedenis van NV De Middenstand worden geschetst.

Precies 100 jaar geleden werd NV ‘De Middenstand van Cuerne’ opgericht. De oprichters waren Julien Goethals, Hector Callens, Camiel Derez en Aloïs Leconte. De vier bestuursleden hadden geïnvesteerd in grond op het Marktplein, maar om daarop een gebouw te plaatsen, moesten ze op zoek naar investeerders. Ze wisten in totaal 300 aandeelhouders, allemaal zelfstandigen uit Kuurne, enthousiast te maken om het benodigde geld bijeen te brengen, zodat De Middenstand van Cuerne gebouwd kon worden.

De Middenstand van Cuerne

“Op dat moment had Kortrijk al zijn eigen middenstand”, opent Jan Vertriest, “Onder druk van Kortrijk werd ook Kuurne gestimuleerd om een eigen middenstandshuis op te richten. Op vrijdag 1 februari 1924, precies 100 jaar geleden dus, besloot het bestuur van de twee jaar eerder opgerichte middenstandsbond om ‘het Middenstandshuis’ op te richten. Het ledenaantal van de bond groeide immers snel en bovendien had de toneelmaatschappij der oud-strijders ‘De Broederharten’ dringend een podium nodig. Wat volgde was de bouw van een café en een feestzaal. Om dit te realiseren werd eerst de ‘naamloze vennootschap De Middenstand van Cuerne’ opgericht waarna op zoek werd gegaan naar mensen die erin geloofden. Een half jaar later, op 7 oktober 1924, werd de eerste steen gelegd en ging de NV officieel van start, met 250.000 frank en ongeveer 300 aandeelhouders. Naast een zaal en café werd er ook een bank geopend die de naam ‘de Bank van de Middenstand’ meekreeg. Eigenlijk zijn we vrij uniek in ons soort geworden, aangezien 100 jaar later veel van dergelijke maatschappijen al zijn opgedoekt, waardoor wij nog een van de weinigen in West-Vlaanderen zijn die nog overblijven.”

Facebookpagina

Ook nu is de Middenstand nog altijd een druk bezocht café met een mooie, statige gevel van toen. De bijbehorende feestzaal is echter omgevormd tot een biljartzaal. “Via de Facebookpagina ‘Middenstand Kuurne 100 jaar’ werd de afgelopen maanden gepeild naar de herinneringen die de Kuurnenaar koestert aan ‘De Middenstand,” vervolgt Jan Vertriest. “Dit leidde tot een golf aan reacties. Toneel, Milac, volksdans, cinema, Raymond Ceulemans, KBMJ, oudjaar jeugdraad, zitdagen, schuttersclub, VKBMJ, met de kerstman naar bed-fuif, Dinamo-voetbalploeg, en ga zo maar door. Iedereen herinnert zich wel iets over ‘De Middenstand’, dat werd meteen duidelijk. Het aantal aandeelhouders is inmiddels teruggebracht van 300 naar 100 om het werkbaar te houden.”

Stevige strijd

Een andere anekdote over ‘De Middenstand’ zijn de heftige confrontaties voor en tijdens gemeenteraadsverkiezingen. “Zo hoorden we verhalen over de stevige strijd tussen ‘De Gilde’ en ‘De Middenstand’. Een middenstander zou destijds nooit binnenstappen in ‘De Gilde’ en omgekeerd. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werden zelfs onderling de verkiezingsaffiches van elkaars borden getrokken. Dat waren nog eens tijden (lacht). We zijn ook Katrien Bonte heel dankbaar voor haar vele opzoekingswerk van de afgelopen maanden, waarmee ze de tijdlijn van 100 jaar ‘De Middenstand van Cuerne’ heeft kunnen opmaken. Dit bezorgde ons een schat aan foto’s en informatie over een eeuw ‘De Middenstand’.”

Tentoonstelling in oud gemeentehuis

In samenwerking met Cuerna, die zich over de archieven boog om die 100 jaar te reconstrueren, komt er tijdens de Ezelsfeesten ook een tentoonstelling in het oude gemeentehuis over een eeuw ‘De Middenstand van Cuerne’. Om 100 jaar NV ‘De Middenstand van Cuerne’ te vieren, zorgden de huidige uitbaters Lieven en Sandra sinds mei voor een speciaal ‘verjaardagsmenu’ op hun kaart. Reden genoeg dus om langs te gaan naar de plek waar je vroeger misschien wel je lief veroverde, of om met de fuifmaten van weleer herinneringen op te halen en nieuwe te maken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws