BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Slijpe viert 55 jaar partnerschap met Sohren

Slijpe viert 55 jaar partnerschap met Sohren

MIDDELKERKE – Afgelopen weekend vierde een ruime delegatie van het jumelagecomité samen met het gemeentebestuur 55 jaar partnerschap tussen Slijpe en Sohren. Het was burgemeester Leopold Vermander die de officiële oorkonde samen met zijn toenmalige ambtsgenoot Hans Jaske in 1969 ondertekende. 55 jaar later is de verbroedering dankzij heel wat vrijwilligers nog steeds hartelijk en actief.

De verbroederingsoorkonde werd op 14 september 1969 plechtig ondertekend door beide burgemeesters. Slijpe was toen nog een zelfstandige gemeente. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een brede verbindende beweging tussen verschillende Europese gemeenten. Men ging ervan uit dat de kennis van elkaars cultuur een sterkere gemeenschap op poten zette en volkeren zo minder snel in conflict met elkaar zouden treden. Het was dankzij de bestaande jumelageband tussen Büchenbeuren en Schore dat Slijpe in contact kwam met Sohren. Net als Slijpe en Schore zijn Sohren en Büchenbeuren buurgemeenten. De eerste contacten werden gelegd dankzij enkele Gentse vaandelzwaaiers die naar een folklore-event in Sohren trokken. We schrijven 1965.

Beide partnergemeenten leken indertijd sterk op elkaar. Ongeveer dezelfde grootte, een sterke dorpsgemeenschap en een diepe band met het leven op ‘t platteland.

Sohren ligt op zo’n 420 km van Slijpe in het Bundesland Rheinland-Pfalz. Middenin de natuurpracht van de Hundsruck is het dorpje vooral bekend door het voormalige Amerikaanse militaire vliegveld Hahn en meanderende nabijheid van de Moezel.

Om de vijf jaar

André Levecque behartigt al sinds 1987 het partnerschap tussen Sohren en Middelkerke. “We brengen elkaar om de vijf jaar een officieel bezoek. We stellen een aangenaam programma samen en geven elkaar telkens een opmerkelijk aandenken. Zo krijgen we dit jaar een prachtige authentieke houtgesneden zitbank die we in onze gemeente gaan plaatsen. Op hun beurt krijgen de Sohrenaars een mooie miniatuur strandkabine.” Voor deze gelegenheid kwam het Musikverein Sohren mee op de verbroederingstrip. Ook de brandweerkorpsen bezoeken elkaar geregeld. Vorig jaar kwam de turnvereniging uit Sohren ook op stage naar de Middelkerkse turnclub De Sirene.

Nog 7 andere jumelagegemeenten

Middelkerke heeft naast Sohren ook nog verzusteringen met Clevedon uit Engeland, Büchenbeuren, Ettlingen en Rauschenberg uit Duitsland en natuurlijk Epernay uit Frankrijk. Glabbeek en Vresse-sur-Semois zijn de enige Belgische partnergemeenten.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving