BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Toerisme Oost-Vlaanderen opent wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender

Toerisme Oost-Vlaanderen opent wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender

ZWALM/DENDERSTREEK – Stappen in Scheldeland en de Vlaamse Ardennen kan voortaan ook op het nieuwe wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender, goed voor bijna 170 kilometer aan mooie en veilige paden in Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele, Zottegem, Herzele, Erpe-Mere, Lede en Haaltert.

Het wandelnetwerk is, na Scheldevallei Oost en Dendervallei Noord, het derde van vijf wandelnetwerken dat Toerisme Oost-Vlaanderen nog tot eind 2025 uitrolt in het gebied rond Schelde en Dender, tot een stukje Vlaamse Ardennen.

Van vlak naar glooiend

Van occasionele stappers tot geoefende benen: het nieuwe wandelnetwerk Tussen Zwalm en Dender is geschikt voor elk type wandelaar. Met de handige doe-het-zelf formule van knooppunten kan iedereen à la carte zijn of haar eigen wandelmenu samenstellen, helemaal volgens de inspiratie van het moment, het gezelschap of de gewenste afstand. Mogelijkheden bij de vleet in dit wandelgebied waar de vlakke Dendervallei langzaam overgaat in de glooiende Vlaamse Ardennen. Toppers zijn onder meer de Oombergse Bossen, de omgeving van het kasteel van Leeuwergem, de vallei van de Cotthembeek en het Cotthembos, en de vele lokale ondernemers die je zowel in Scheldeland als de Vlaamse Ardennen graag laten kennismaken met hun streek- en hoeveproducten. Stappers krijgen de raad om in elk seizoen waterdichte wandelschoenen aan te trekken, zeker in de natuurgebieden die deel uitmaken van dit wandelnetwerk.

Meer dan de helft onverhard

87 kilometer – goed voor bijna 52% – van het 168 kilometer lange wandelnetwerk gaat over onverharde paden. Geen asfalt dus, maar aarde- en grasweggetjes die wandelaars dwars door veld en bos voeren: ideaal voor wie nog écht de natuur wil induiken. Ook wie graag langer wandelt dan een dag of namiddag, krijgt er met Tussen Zwalm en Dender een aantrekkelijk product bij. Het nieuwe wandelnetwerk sluit namelijk naadloos aan op de wandelnetwerken Zwalmvallei en Dendervallei Noord en Scheldevallei Oost, wat het mogelijk maakt om stevigere tochten uit te stippelen, al dan niet met een overnachting erbij.

Vijf aaneengesloten wandelnetwerken

Tussen Zwalm en Dender is nummer drie van de in totaal vijf wandelnetwerken die Toerisme OostVlaanderen realiseert in het gebied tussen Schelde en Dender, tot een stukje Vlaamse Ardennen. In september 2023 en mei 2024 werden respectievelijk Scheldevallei Oost en Dendervallei Noord gelanceerd. In 2025 krijgen deze wandelnetwerken het gezelschap van het virtuele wandelnetwerk Dendervallei Zuid (voorjaar) en een uitbreiding van het bestaande wandelnetwerk Kalkense Meersen-Donkmeer (najaar). Eens alle netwerken klaar zijn, zullen stappers eropuit kunnen langs ruim 1.000 kilometer aan nieuwe Oost-Vlaamse wandelpaden.

Echte wandelvakanties

‘De komst van dit derde wandelnetwerk is alweer een aanwinst voor de betrokken regio’s en voor Oost-Vlaanderen’, zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen. ‘Het zorgt niet alleen voor extra toeristische meerwaarde, maar werkt ook als een economische hefboom. Geen enkele wandeling is immers compleet zonder stop aan een terrasje of cafeetje. Wandelnetwerken maken ook echte wandelvakanties mogelijk, en daar hoort vaak een verblijf in een hotel of B&B bij. Voor uitbaters van horeca of attracties is ook dit wandelnetwerk weerom een mooi product om mee te nemen in hun promotie en om zelf nieuwe toeristische initiatieven mee te ontwikkelen.’

De wandelnetwerkkaart Tussen Zwalm en Dender kost € 6 en is te koop via www.routen.be/webshop, de Diensten voor Toerisme en de boekhandel.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving