BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Toerisme Oost-Vlaanderen realiseert rolstoeltoegankelijke picknickplaatsen langs 7 wandel- en fietsroutes

Toerisme Oost-Vlaanderen realiseert rolstoeltoegankelijke picknickplaatsen langs 7 wandel- en fietsroutes

GENT – Toerisme Oost-Vlaanderen investeerde de voorbije jaren sterk in een toegankelijk routenetwerk voor mensen met een beperking. Ter ondersteuning van deze groep bezoekers werden in 2022, 4 toegankelijke wandel- en 3 toegankelijke fietsroutes gelanceerd langs toplocaties in Oost-Vlaanderen.

Toerisme Oost-Vlaanderen heeft nu ook langs deze routes rolstoeltoegankelijke picknick plaatsen gerealiseerd. Zo kunnen ook mensen met een beperking volwaardig en zorgeloos genieten van de mooiste plekjes in Oost-Vlaanderen.

Wie leeft met een beperking, ervaart veel drempels, ook op het vlak van vakantie en vrijetijdsbesteding. Om deze groep extra te ondersteunen, werkt Toerisme Oost-Vlaanderen samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, al jaren aan het wegnemen van die drempels bij de toeristisch-recreatieve beleving.

Ongeveer 900.000 Vlamingen hebben een handicap, maar eigenlijk gaat het over veel meer mensen, zeker als je ook de partner, kinderen, of vrienden meetelt. Voor vele van hen is een uitstapje maken niet zo evident.

“Daarom realiseerden we toegankelijke routes die allemaal grondig zijn nagekeken om te zien of ze voldoen aan de noden van mensen met een beperking. Ook de tussenstops op de trajecten, zoals cafés of restaurants, werden bezocht, gecontroleerd en gevalideerd”, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “Toch willen onze toegankelijke routes nog kwaliteitsvoller maken. Daarom lanceren we nog voor de start van de zomer rolstoeltoegankelijke picknickplaatsen langs onze toegankelijke wandel- en fietsroutes.”

Wat zijn toegankelijke routes?

Wat is er nu precies anders aan toegankelijke fiets- en wandelroutes? Deze routes hebben brede paden, die maximaal verhard zijn met een minimum aan drempels. Zo kunnen rolwagens en mensen die moeilijk ter been zijn er makkelijk overheen. Ook gereserveerde parkeerplaatsen, drempelhulpen en aangepaste sanitaire voorzieningen in de horeca en andere rustplekken maken het verschil.

Om die reden zijn ook ouders met kleine kinderen gebaat bij toegankelijke routes. Ook bakfietsen, aanhangkarretjes en buggy’s genieten van de voordelen van toegankelijke fiets- en wandelroutes.

En … wat zijn rolstoeltoegankelijke picknickplaatsen?

Zowel de ondergrond als de weg naar de picknickplaats is geschikt voor rolstoelgebruikers, maar er is ook rekening gehouden met duurzame en ecologische aspecten. De rolstoelvriendelijke picknicktafels zelf hebben 2 bruikbare plaatsen voor personen met een rolstoel, wat concreet betekent: • Hoogte vloer tot onderzijde van de tafel : min. 70cm • Diepte ( onder de tafel) : min. 60cm • Breedte ( tussen de poten) : min. 90cm • Er is een manoeuvreerruimte van 150cm x 150cm.

Die rolstoeltoegankelijke picknickplaatsen vind je aan knooppunt 74 op de De Gavers fietsroute, aan knooppunt 30 op de Het Leen fietsroute, tussen knooppunten 6 en 9 op de De Ceder fietsroute, langs de trekweg langs de Schelde op de Doornhammeke wandelroute, bij het bezoekerscentrum Molsbroek op de Molsbroek wandelroute, op het Alfred Nelenpad tussen de startplaats (onthaalcentrum) en knooppunt 8 op de Donkmeer wandelroute, tussen knooppunt 12 en 8 op de Levend Erfgoed wandelroute.

Een overzicht van de toegankelijke fiets- en wandelroutes van Toerisme Oost-Vlaanderen kan je bekijken op www.routen.be/toegankelijkheid.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
5 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving