BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Zonne-energie zet de Toon op Obscuur Festival in Kuurne

Energiecontainer Bolt

KUURNE – Dit weekend trapt Obscuur de festivalzomer af in Kuurne. Dat gebeurt niet alleen met internationaal toptalent op het podium, maar ook met lokaal opgewekte, groene stroom. Voordat de grootste mobiele zonne-installatie richting het Rock Werchter festival vertrekt, houdt deze eerst halt op Kuurnse bodem, bij de oude vlasroterij Sabbe, om de bar van het festival van stroom te voorzien.

Obscuur Festival

“Om de voetafdruk van ons festival zo klein mogelijk te houden, hebben we dit jaar gekozen voor een zo duurzaam mogelijke organisatie,” vertelt Mathieu Vanooteghem van het Obscuur festival. “Daarom gingen we op zoek naar een mogelijkheid om dit te realiseren en kwamen we uit bij het energieplatform Bolt. Dankzij lokaal opgewekte zonne-energie kunnen we een groot deel van onze CO2-voetafdruk verkleinen. Obscuur zoekt actief naar manieren om het anders aan te pakken dan andere festivals en evenementen. Dit zie je terug in de line-up van de artiesten, maar ook op andere vlakken probeert de organisatie een verschil te maken. Mensen komen immers niet alleen voor de muziek, maar voor de totale ervaring!”

104 zonnepanelen

De zonne-installatie van Bolt telt 104 zonnepanelen en doet voor de eerste keer regio Kortrijk aan. Per dag wekken de zonnepanelen zo’n 100 à 200 kWh op, afhankelijk van de weersomstandigheden. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een interne batterij, zodat er ook ‘s avonds stroom is. “In onze zoektocht naar nieuwe, efficiënte oplossingen stuitten we op de solar container van Marc en zijn familiebedrijf Jans uit Hoeselt. Zij bouwden de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie om festivals en evenementen van groene stroom te voorzien,” vertelt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt. “Met een oppervlakte van 170 m² aan zonnepanelen kan de installatie zo’n 150 à 200 kWh per dag opleveren, afhankelijk van het weer. De opgewekte stroom kan ook worden opgeslagen in de ingebouwde batterij, zodat we ook bij minder goed weer stroom kunnen voorzien.”

Obscure Festival

Het breaks- en technofestival Obscuur vindt deze avond en morgen 22 juni plaats aan de Leiemeersdreef in Kuurne. Meer info is te vinden via www.obscuur.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws