BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Archeocentrum Velzeke geeft Romeinen een stem

Archeocentrum Velzeke geeft Romeinen een stem

VELZEKE/ZOTTEGEM – Vanaf vandaag kan je in Archeocentrum Velzeke, een praatje slaan met oude Romeinen. Meer bepaald met de levensechte replica’s van twee Romeinse legionairs. Een team van wetenschappelijke medewerkers rustte de twee poppen uit met artificiële intelligentie, waardoor de bezoeker met hen in dialoog kan gaan.

“Wie ben je?”, “Wat doe je hier?”, “Welke uitrusting draag je?” of “Hoe ziet jouw leven eruit?”: het zijn vragen die de Romeinen met gemak beantwoorden. Vraag hen ook gerust naar hun lievelingseten of – kleur. Ook op die vragen bieden ze een repliek. Je kan geen vraag zo gek bedenken of de legionairs komen met een – soms grappig – antwoord. Na tien minuten vergeet je bijna dat er AI in het spel is.

Vernieuwend en versterkend

Archeocentrum Velzeke is de eerste erfgoedsite die conversationele AI inzet om historische figuren tot leven te wekken en ze te laten interageren met bezoekers. De sprekende poppen zijn dus een unicum in België.

“Archeocentrum Velzeke is steeds op zoek naar vernieuwende, creatieve en laagdrempelige manieren om informatie over te brengen naar de bezoeker. En AI stond al een tijdje op de radar. Je hoeft nu geen tekstpaneel meer te lezen, je kan je vragen meteen stellen aan de legionairs”, aldus gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

Historisch onderbouwd

Bovendien ging men voor de informatieverstrekking niet over één nacht ijs. Rond het jaar 161 staken Velzeekse rekruten het Kanaal over, om als Romeinse militairen, strijd te leveren tegen de woeste Schotten. Het team van Archeocentrum Velzeke onderzocht de locatie, de chronologie en de context waarin de Romeinse legionairs zich toen bewogen. Ze linkten dit zoveel mogelijk aan historische en archeologische gegevens.

Vraag aan legionair Julius Felix hoe hij en zijn makkers overleefden in die verre, Britse uithoek van het Romeinse Rijk. Of sta zij aan zij met Quintus in de eerste linies van het XIde legioen en beleef het verleden vanop de eerste rij.

Archeocentrum Velzeke – home | Provinciaal Archeologisch Museum Doolbosweg 29620 Velzeke (Zottegem) GPS-coördinaten: N50°53’1.7″,E3°46’50.2″

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving