BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Media, Nieuws

Een halve eeuw Mi Amigo

Mi Amigo 50

TERNEUZEN – De Belgische zeezender Mi Amigo ontleent de naam aan het schip waarop de zendapparatuur verankerd was. Radio maken op het vasteland was echter in 1974 volledig illegaal, dus startte Radio Mi Amigo zijn uitzendingen vanaf de Noordzee op dinsdag 1 januari 1974 om 12 uur ’s middags. Afgelopen weekend werd dit historische moment feestelijk herdacht: Mi Amigo, een halve eeuw jong.

Het geesteskind van Sylvain Tack, eigenaar van een bakkerij in het Vlaams-Brabantse Buizingen-Halle, werd binnen korte tijd enorm populair, niet alleen in Vlaanderen en Nederland, maar ook ver daarbuiten.

Deze populariteit was aanvankelijk te danken aan een krachtige 50 kilowatt zender, maar nog veel meer aan iedereen die betrokken was bij het radiostation. Van de deejays en technici tot de mensen aan boord van het zendschip; iedereen droeg bij aan de groeiende populariteit van Mi Amigo. Het radiostation had een unieke sound, een vlotte presentatie en flitsende jingles – alles wat een uitstekend radiostation moest hebben. Veel artiesten danken hun verdere carrière aan Mi Amigo en bezieler, Sylvain Tack.

31 augustus 1974: the day the music died, niet zo voor Mi Amigo

Als gevolg van het Verdrag van Straatsburg, dat op 1 september 1974 in werking trad en het maken van radio-uitzendingen vanaf zee verbood, stopten andere zeezenders zoals Radio Veronica en Radio Noordzee op 31 augustus 1974. Maar Mi Amigo ging gewoon door met uitzenden.

Radio Mi Amigo verlegt de stek

Aanvankelijk werden de radioprogramma’s clandestien opgenomen in de wafelbakkerij van Sylvain Tack en in alternatieve radiostudio’s her en der. Toen de druk te groot werd, zag de organisatie zich genoodzaakt om warmere oorden op te zoeken. Mi Amigo sloeg haar tenten op in Platja d’Aro, Spanje, waar het de avontuurlijke reis voortzette.

Grijzer maar nog steeds young at heart

Het was prettig om te zien, hoe de radiocoryfeeën van weleer, elkaar hartelijk begroetten. ‘Baken Zestien’ van Marc Jacobs live beleven met Bart Van Leeuwen aan de knopjes, Rob Hudson, Maurice Bokkebroek, Ton Schipper … de medewerkers die je niet op de radio hoorde, maar die minstens even belangrijke taken vervulden … terug horen en zien … het kon allemaal bij Mi Amigo 50, op de Castor tijdens de havendagen van Terneuzen. Proficiat Radio Mi Amigo! Jullie blijven top!

Bekijk hier het videoverslag:

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Media, Nieuws