BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Een zomer vol aangename beleving aan de kust

Een zomer vol aangename beleving aan de kust

BRUGGE – De toeristische sector aan zee en de tien kustgemeenten presenteren een zomer vol met aangename belevingen. Na een sterke start met ongeveer 650.000 bezoekers blijft ook Triënnale Beaufort een unieke zomertroef voor de kust.

Sedert de start van Triënnale Beaufort eind maart hebben al zo’n 650.000 bezoekers de kunstwerken ontdekt in april, mei en juni. De achtste editie van de Triënnale toont bijzondere kunstwerken op unieke plekken aan de Kust.

Curator Els Wuyts: “Tijdens Triënnale Beaufort oefenen de 18 kunstwerken van de tentoonstelling bewust, betekenisvol en bescheiden invloed uit op hun omgeving. De sculpturen van de internationale kunstenaars blijken bereikbaar, zijn tastbaar of zorgen voor debat of gesprek. De installaties zijn daarenboven niet alleen meer te treffen op het strand of op de dijk, maar ook aan een kruispunt, een glooiende duin, een stiltegebied of nabij een vuurtoren of een waterkant. Rond het concept Fabric of Life zijn verschillende plekken langs de Kust verweven met hedendaagse verbeeldingen en vormen zo een uitnodiging tot ontdekking en inspiratie.”

Vooruitzichten in de logiessector

Op dit moment zijn er voor de twee zomermaanden 15 procent minder online geboekte hotelkamers in vergelijking met 2023. Ook vorig jaar werd de helft van de online geboekte hotelkamers pas gereserveerd in de zomermaanden zelf. De last-minute boekingen in de hotels zijn meer dan ooit belangrijk voor de hotelsector aan de kust tijdens juli en augustus. Het is globaal zonniger aan zee dan in het binnenland. Aan de Kust schijnt de zon in de zomermaanden ruim 25 procent meer dan in Ukkel.

De sector van de vakantiewoningen is gematigd optimistisch over het komende zomerseizoen. Op vandaag liggen de boekingen voor de maand juli nog iets achterop in vergelijking met vorig jaar. Hier zal het weer (zowel van dit jaar, alsook vorig jaar, toen de maand juli ook minder was) zeker een rol in spelen. Niettemin stelt de sector vast dat het goede weer van de voorbije dagen de last-minute boekingen doen stijgen. Voor de maand augustus liggen de boekingscijfers al minstens even goed als vorig jaar. Bij zomers weer worden nog extra last-minute reservaties verwacht.

Veel zomerse beleving aan de kust

Zowel dag- als verblijftoeristen waarderen de veelheid aan evenementen tijdens de zomer. De zomerconcerten en -festivals behoren alvast tot de toppers. Gastronomische evenementen presenteren onder meer het beste uit de Noordzee. Nog meer authentieke toppers zorgen voor vakantiesfeer, met onder meer Westerpunt in De Panne, de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke, het cultuurfestival ‘Langs de Promenade’ in Nieuwpoort, het Zandsculpturenfestival en SILT in Middelkerke, de Paulusfeesten in Oostende, op schelpjestocht in Bredene, de Belle-Epoquefeesten “Trammelant” in De Haan, de Bloemenstoet in Blankenberge, Film op het Strand in Zeebrugge en het Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist.

Op drukke momenten zorgt de druktebarometer op www.dekust.be voor informatie over rustige plekken aan zee. De website www.veiligaanzee.be geeft tips en informatie voor een veilige, gezonde en milieuvriendelijke vakantie aan zee.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving