BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Lancering Gentse Feesten Beker

Lancering Gentse Feesten Beker

GENT – De allereerste gezamenlijke Gentse Feestenbeker is een feit. Wat weinigen voor mogelijk hielden, is werkelijkheid geworden. Met trots presenteren de Gentse pleinorganisatoren: Een unieke Gentse Feestenbeker die op elk plein kan worden gebruikt en ook voor andere evenementen kan worden gehuurd .

De beker werd vandaag onthuld tijdens een boottocht op de Leie. Het ontwerp, gemaakt door An Gyselinck, Dekenes van de Dekenij Vlasmarkt, toont de Belgische landkaart en het rivierenstelsel. Een neutrale opdruk maakt het mogelijk om de beker te verhuren voor andere evenementen.

“Gent is al lang een pionier op het gebied van afvalarme Gentse Feesten. Ik ben blij dat de pleinorganisatoren nu samenwerken en één uniforme beker introduceren. Het feit dat de bekers ook na de Gentse Feesten worden gebruikt op andere evenementen is een extra pluspunt” zegt Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

Drie formaten

De beker is verkrijgbaar in drie formaten: 318.000 bekers van 25 centiliter, 65.000 van 50 centiliter en 17.000 pitchers van 1,5 liter.

Tijdens de Gentse Feesten worden de bekers gebruikt op verschillende kernpleinen, Polé Polé, Mardi Gras, Sint-Baafsplein, Korenmarkt, Groentenmarkt, Boomtown, Place Musette, Walter De Buckplein, Vlasmarkt en Ons Luisterplein én ze kunnen op alle pleinen worden ingewisseld tegen een waarborg van 1 euro voor 25 en 50 cl en 5 euro voor een pitcher.

De bekers worden dagelijks gereinigd met mobiele wasstraten op de pleinen zelf, waardoor er minder bekers nodig zijn en ze vaker kunnen worden hergebruikt, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Na de feesten worden ze industrieel gewassen door het sociaal maatwerkbedrijf Groep Intro in Gentbrugge. Sommige pleinen gebruiken voorlopig nog hun eigen bekers, zoals Mira Miro, buiten de feestzone, en Cirq op een afgesloten terrein, maar de nieuwe Feestenbeker kan er overal worden ingewisseld voor de waarborg.

Op de Vlasmarkt en het Baudelohof worden, naast de nieuwe herbruikbare bekers ook de nog in grote getallen aanwezige bekers van vorig jaar gebruikt. Op het Veerleplein wordt traditioneel in glas geschonken.

Unieke Gentse Feesten app

Naast de beker is er ook gewerkt aan een unieke Gentse Feesten app, zodat bezoekers alle interessante informatie op één plek kunnen vinden. Zo vind je er het volledige programma van de Gentse Feesten in terug. Er zijn in totaal 3.509 activiteiten, georganiseerd door 501 organisatoren. Je kan je favoriete evenement selecteren en zo je eigen programma samenstellen. Bovendien ontvang je een melding wanneer het tijd is om je te verplaatsen naar je volgende activiteit. Alle details over de beker en een link naar de app zijn te vinden op: www.gentsefeestenbeker.be.

Nu al genieten van het fantastische programma tijdens de feesten kan dankzij de Spotify lijst Gentse Feesten 2024.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws, Samenleving