BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Nick Ervinck sculpteert bijzondere zomer in K.E.R.K.

Nick Ervinck sculpteert bijzondere zomer in K.E.R.K.

MIDDELKERKE – Sinds 2 juli is de voormalige kerk van Sint-Pieters-Kapelle, het decor voor de vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck. De bekende kunstenaar verzamelde voor ‘Sculptural’ 12 bevriende kunstenaars die samen met hem “de intrigerende wereld van hedendaagse beeldhouwkunst willen belichten”. ‘Sculptural’ loopt nog tot en met zaterdag 31 augustus.

Het toegankelijk brengen van hedendaagse kunst voor een breed publiek is geen makkelijke opdracht. Dan is een centraal gelegen kerkgebouw vlakbij een aantal toeristische fietsknooppunten alvast enorm drempelverlagend. Voor schepen voor cultuur Natacha Lejaeghere is dat net het hoofddoel van het artistieke zomerprogramma in Middelkerke. “Het is onze bedoeling om kunst zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen. Toen onze landelijke kerken een herbestemming kregen, zagen we een mooie opportuniteit om die waardevol in te vullen. In Leffinge houdt William Sweetlove er zijn tweede zomertentoonstelling, terwijl Nick dit jaar tekent voor expo vier. Eigenlijk is een bezoekje aan één van die expo’s een perfecte daguitstap met de fiets.”

Getalenteerde collega’s

Hoewel Nick Ervinck een internationaal gerenommeerde kunstenaar is, houdt hij de band met zijn thuisgrond graag dicht. Het is ondertussen vier jaar geleden dat hij deze samenwerking met Middelkerke op poten zetten en zijn unieke Kunsthalle Ervinck – afgekort K.E.R.K. – creëerde. “Met ‘Sculptural’ wil ik de identiteit van K.E.R.K. als toonaangevend platform voor beeldhouwkunst en bij uitbreiding andere beeldende disciplines versterken. K.E.R.K. is veel meer dan een tentoonstellingsruimte voor mijn werk. Ik ben bijzonder trots dat ik voor ‘Sculptural’ de werken van deze 12 extreem getalenteerde collega’s aan de wereld mag tonen.”

Nick Ervinck krijgt voor ‘Sculptural’ het artistieke gezelschap van Leyla Aydoslu, Sven Boel, Caroline Coolen, Anton Cotteleer, Elleke Frijters, Nadia Naveau, Warre Mulder, Katleen Vinck, Ludwig Vandevelde, Robin Vermeersch, Alice Vanderschoot en Octave Vandeweghe.

Een zomer vol kunst

Wie in Middelkerke zijn artistieke zomerhonger wil stillen, kan naast ‘Sculptural’ ook terecht in Leffinge voor ‘Bill & James’. Daar etaleert William Sweetlove zijn respect en waardering voor James Ensor. In Villa Les Zéphyrs in Westende stelde Pieter Jan Valgaeren met ‘Wear Sunscreen’ een bijzondere tentoonstelling samen. Zijn inspiratiebron? ‘Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)’. Het opvallende lied van de Australische artiest Baz Luhrmann. 19 artiesten reflecteren met een breed gamma technieken op de unieke sfeer van de song. Tel daarbij alle kunstwerken in de open ruimte en de twee Beaufortwerken en je Middelkerkse kunstzomer zit tjokvol.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws, Samenleving