ENAME – Op de provinciale Erfgoedsite Ename werd recent een opmerkelijke ontdekking onthuld: het oudste schedelfragment en de oudste schedel ooit gevonden in Vlaanderen. De overblijfselen, meer dan 4.000 jaar oud, dateren uit de tijd van de eerste landbouwers.
Na twintig jaar bewaring werden deze vondsten herontdekt en uitgebreid onderzocht, wat nieuwe inzichten opleverde over deze periode. Vanaf zaterdag 6 juli kunnen bezoekers de vondsten bewonderen op de nieuwe vaste tentoonstelling in Ename.
Ontdekt door amateurarcheloog
De vondsten werden bij de aanleg van een stuw in Ename in 2003 ontdekt door amateurarcheoloog Jean-Pierre Parent. Na herontdekking van de collectie, werden de menselijke resten, grondig onderzocht door specialisten, waaronder prof. dr. Isabelle De Groote van de Vakgroep Archeologie van UGent. De vondsten tonen aan, dat de Enamenaren een gevarieerd dieet hadden en gezond leken, in tegenstelling tot het gebruikelijke beeld van eerste landbouwers.
Bijzondere blikvanger
De meest intacte schedel, van een man van minstens 35 jaar oud, zal een bijzondere blikvanger zijn op de nieuwe tentoonstelling van Erfgoedsite Ename.
De expo opent tijdens het (her)openingsweekend op 6 en 7 juli, met gratis toegang en extra middeleeuwse animatie. Het weekend markeert ook de viering van 1.050 jaar Ename.
Families kunnen genieten van een nieuw familieparcours en ontdekken interessante opdrachten in de nieuwe tentoonstelling en het Archeopark.
Erfgoedsite Ename biedt tevens tips voor een bezoek aan het erfgoeddorp Ename en de prachtige Vlaamse Ardennen. Meer informatie vind je hier.