BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Oost-Vlaanderen start bouw fietstunnel Drogenboomstraat op F7 in Zulte

Oost-Vlaanderen start bouw fietstunnel Drogenboomstraat op F7 in Zulte

ZULTE – Met een symbolische spadesteek werden de werken gestart aan de fietstunnel onder de Drogenboomstraat in Zulte. Deze tunnel zal deel uitmaken van de fietssnelweg F7 Gent – Kortrijk en zorgen voor een directe en conflictvrije fietssnelwegverbinding tussen Zulte en Waregem. De Provincie voorziet het einde van de werken tegen het voorjaar van 2025.

De F7 verbindt Gent met Kortrijk via Deinze, Zulte en Waregem. De fietssnelweg is 43 km lang, waarvan 27 km op Oost-Vlaams grondgebied. Met de realisatie van de tunnel onder de Drogenboomstraat werkt de Provincie Oost-Vlaanderen een belangrijk knelpunt weg.

Knelpunt wegwerken met knap ontwerp

Vandaag moet het fietsverkeer op de F7 de Drogenboomstraat nog oversteken langs een weinig aantrekkelijke en vooral onveilige oversteekplaats, ter hoogte van de voet van de brug in de Drogenboomstraat. Die oversteek betekent bovendien een omleiding en is daardoor ook minder duidelijk voor de fietser. Dankzij de bouw van een fietstunnel, een onderdoorsteek van het landhoofd van de brug van de Drogenboomstraat, wordt dit knelpunt weggewerkt.

De fietstunnel is een ontwerp van studiebureau S.C.E.S. Het gaat om een ter plekke geprefabriceerde betonnen tunnel die door het landhoofd zal worden geschoven. De nieuwe fietstunnel wordt 28 meter lang, drie meter hoog en in totaal zes meter breed. Het eigenlijke fietspad zal een breedte hebben van vier meter.

Het project in Zulte omvat niet enkel de fietstunnel, want ook de bestaande aantakkingen van de F7 met de Drogenboomstraat worden heraangelegd en krijgen elk een verkeerseiland. Tijdens de werken kunnen fietsers de fietssnelweg aan de Drogenboomstraat blijven gebruiken zonder grote omleiding.

Naar een volledige realisatie van de F7

De fietstunnel is een belangrijke stap in de volledige realisatie van de fietssnelweg F7 tussen Gent en Kortrijk. Vanaf de Burggravenlaan in Gent tot aan de provinciegrens met West-Vlaanderen is de F7 bijna 27 km lang. Daarvan is al iets meer dan 80% of zo’n 21,5 km gerealiseerd. De voorbereidingen om een aantal resterende missing links weg te werken, zitten in de laatste rechte lijn:

  • Momenteel zijn er werken aan de gang op het stukje F7 tussen de Tonnestraat en de Nachtegaalstraat (1,1 km) in Deinze, waarvan de werken in oktober afgerond zullen zijn. ​
  • Het traject tussen de Kruishoutemstraat en de Meylegemstraat (2,9 km) in Zulte zit in de ontwerp- en grondverwervingsfase. Als alles verder gunstig verloopt, kunnen de werken daar in het najaar van 2025 starten, en worden ze een jaar later afgerond.
  • Tussen de Karrestraat en de overweg aan de Klapstraat (Sint-Martens-Latem), waar er nu een omleiding is via de Wallebeekstraat, is er nog een ontbrekend stukje van circa 500 m. Infrabel en AWV (gewestwegbeheerder N437) zitten samen met de gemeente om de overweg te vervangen door een brug of tunnel. Er is nog geen concrete planning van de eigenlijke realisatie.
  • Op Gents grondgebied zijn er plannen in ontwikkeling om de twee resterende delen van de De Pintelaan in te richten met hoogwaardige fietsinfrastructuur.
  • Op West-Vlaams grondgebied bereiden de collega’s van de Provincie West-Vlaanderen de realisatie tussen Waregem en Kortrijk voor.

Zo ontstaat de komende jaren een volledig afgewerkte fietssnelweg F7 tussen Gent en de provinciegrens met West-Vlaanderen (stationsomgeving Waregem), 27 km in totaal.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving