BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Spring mee voor proper water

Spring mee voor proper water

HARELBEKE – Big Jump is een internationale ecologische actie, die jaarlijks plaatsvindt, om de povere waterkwaliteit van rivieren en waterlopen onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Sinds 2005 organiseert GoodPlanet in het tweede weekend van juli de Big Jump.

Op verschillende plaatsen in Europa springen mensen op dat moment gelijktijdig in rivieren, vijvers en kanalen om de vraag naar proper en gezond (zwem)water kracht bij te zetten.

Kaderrichtlijn

De Europese kaderrichtlijn Water schreef voor dat Europese rivieren tegen 2015 overal een goede kwaliteit moeten hebben. Harelbeke slaagde daar niet in en de Big Jump verdween in 2015 even van het toneel. In 2018, 2019 en 2022 was de Big Jump terug, aan pontons van de Harelbeekse Kano- Vereniging in de Klinkaardstraat in Harelbeke.

Proper water maar ook aandacht voor recreatie op het kanaal Bossuit-Kortrijk

Op zondag 14 juli 2024 (14-17 uur) kan je opnieuw terecht ter hoogte van de pontons van de Harelbeekse Kanovereniging, Klinkaardstraat 18 (Kanaal Bossuit-Kortrijk). Lokaal bestuur Harelbeke werkt hiervoor samen met GoodPlanet, de Harelbeekse Kano Vereniging en de stedelijke MiNaraad. De Jump is stipt om 15u.

We vestigen daarmee de aandacht op de nood aan proper water, maar vragen evenzeer aandacht voor de recreatie op het kanaal. Er wordt momenteel gewerkt aan een project voor verbreding en verdieping van het kanaal. Er moeten grotere schepen over het kanaal varen en de doortocht naar de Leie moet efficiënter worden aangelegd. We vragen de ingenieurs, onderzoekers en verantwoordelijke overheden, om ook te onthouden, dat het kanaal voor heel veel recreanten van groot belang is en dat ingrepen op het kanaal rekening zouden houden met die recreanten op en langs het water.

Praktisch

Big Jump – zondag 14 juli 2024 (15u STIPT) – ter hoogte van de pontons van de Harelbeekse Kanovereniging, Klinkaardstraat 18 (Kanaal Bossuit-Kortrijk) – kinderen jonger dan 12 jaar moeten worden begeleid door een volwassene.

Breng gerust je luchtmatras of drijfmateriaal mee! Zwemmen doe je met schoenen aan.
De Harelbeekse Kano Vereniging voorziet een zomerbar.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
6 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws